x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Filiera #rezist blochează 155 milioane de euro

Filiera #rezist blochează 155 milioane de euro

de Dan Constantin    |    25 Ian 2018   •   09:01
Filiera #rezist blochează 155 milioane de euro
Sursa foto: DIANA OROS

Curtea de Apel București a luat o decizie cu puternic impact asupra unui proiect energetic în care s-au investit deja peste 155 milioane de euro. Completul de trei judecători a admis acțiunea în recurs a unor asociații de mediu pentru anularea autorizațiilor de construire a complexului de lucrări hidroenergetice pe râul Jiu. Compania Hidroelectrica este pusă astfel în imposibilitatea finalizării lucrărilor realizate în proporţie de 90 la sută, iar planurile de valorificare energetică a Jiului și de apărare de inundații sunt suspendate. Compania românească primește o lovitură sub centură, decizia instanței făcând, cu voie sau fără de voie, jocul unor interese străine într-un domeniu strategic, pe o piață regională puternic tensionată.

În ședința din 14 decembrie 2017, cei trei magistrați ai Completului 3 al Secției de contencios CA București au dat soluția definitivă în dosarul 10058/3/2017 în favoarea Asociației Bankwatch România și Asociației Neuer Weg, aflați în contradictoriu cu pârâții - Consiliile Județene Hunedoara și Gorj, precum și SC Hidroelectrica. Asociațiile ecologiste atacaseră în justiție în luna martie 2017 valabilitatea autorizaţiilor de construire emise de autoritățile județene în 2012 și 2016. Tribunalul București respinsese aceste cereri în vara anului 2017 și declarase valabile autorizațiile de construire, ceea ce a permis ca lucrările să continue în defileul Jiului și la montarea turbinelor în grupurile de la hidrocentralele Livezeni-Bumbești, cu o putere de 65 MW.

Efectul fluturelui atacă în tandem cu USR

O campanie de mobilizare în spațiul virtual se amplifică după deciziile Tribunalului București. Asociația Efectul fluturelui, prin Călin Dejeu, lansează o petiție pentru a presa oprirea lucrărilor, care în opinia ecologistului ar perturba ecosistemul, fiind amenințate speciile de pești și vidrele din perimetrul șantierelor. La Cluj-Napoca, pe site-ul declik.ro, se declanșează campania de susținere, ecologia mergând în paralel cu acțiunile de mobilizare împotriva legilor Justiției. În Parlament, senatorul Goțiu - USR continuă interpelările adresate ministrului Energiei prin care cere oprirea lucrărilor hidroenergetice pe Jiu. Acțiunile eco, bine coordonate în spațiul virtual prin rețeaua tip păianjen a grupurilor de acțiune și susținute de avocați în instanțe, au ca axă de argumentare lipsa unei noi evaluări de mediu în condițiile impuse de parcul natural din Situl Natura 2000, înființat în zona lucrărilor la mulți ani după începerea investiției. Hidroelectrica și Consiliile Județene susțin că autorizațiile emise sunt perfect valabile, impactul de mediu nefiind modificat de condițiile ulterioare obținerii avizelor, înființării parcului natural și apariției unei Directive Europene privind apele.

Decizie dus-întors, cu argumente livrate de colegi

Completul condus de judecătorul Oancea Adrian Cătălin a casat în parte sentința Tribunalului București, reținând că amenjarea râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești a avut o autorizație valabilă emisă în anul 2003, cu mult înainte de includerea zonei Defileului Jiului în Situl Natura 2000, dar fără realizarea unei evaluări corespunzătoare a efectelor proiectului asupra mediului. Anularea autorizațiilor lasă deschisă cale pentru ,,noi acte de autorizare emise cu respectarea exigențelor menționate pentru zona protejată - parte a Sitului Natura 2000”. În argumentarea deciziei au fost luate elemente juridice din spețe asemănătoare aduse de la un seminar din Austria la care au participat judecătorii Dragoș Călin (de la Curtea de Apel București) și soția, Roxana Maria Călin, în februarie 2017. Dragoș Călin este co-președinte al Forumului Judecătorilor, un ONG profesional susținut de platformele #rezist. Cercul de interese se închide ca în efectul fluturelui. Oancea provine din Poliție, fiind ofițer judiciarist până în 2005.

ONG-uri frână în domenii strategice

Banckwatch România face parte din rețeaua Bankwatch, senzor de avertizare pentru proiectele de mediu din Europa Centrală și de Est. Urmărește să blocheze cu prioritate în România și Balcani, prin campanii de sensibilizare și acțiuni în justiție, investiții din energetică. Activiștii ei promovează în teorie energiile regenerabile, dar uită că energia hidro este considerată ,,curată” în statisticile UE. Organizația a cerut în instanță și blocarea autorizațiilor pentru continuarea lucrărilor la grupurile 3 și 4 de la Cernavodă. Desfășoară acțiuni de blocare a investițiilor în mineritul de suprafaţă din Oltenia și de modernizare a centralelor Turceni și Rovinari. Ioana Ciuta, coordonator al rețelei din România, anunța cu satisfacție, în 15 ianuarie 2018, pe contul de twitter, decizia Curții de Apel care a anulat autorizațiile de construcție pentru hidrocentralele de pe Jiu. Ciuta este implicată în susținerea protestelor de stradă împotriva modificării legilor Justiției.

Neuer Weg, organizație civică înregistrată la Făgăraș, îl are ca lider pe Albu Erwin, politician USR din Codlea. Organizația a preluat numele ziarului comunist de limbă germană care a apărut în România înainte de 1989. Promovează pantransilvanismul, autonomia locală extinsă a provinciei. Nu este deloc clar de ce a intervenit în procesul eco de la Jiu ca parte interesată.

Agitația organizațiilor eco finanțate de Soros a fost plasată de o declarație de la Cotroceni în legătură cu interesele Rusiei ca România să nu își exploateze resursele energetice. Brenda Shaffer, expert în energie de la Georgetown University, spunea că ,,există multe dovezi că țări ca Bulgaria, România, Ucraina sunt în avangarda mișcărilor ecologiste, ceea ce este un motiv serios să fim suspicioși”. Mihaela Cârstei, expert în energie și analist de mediu, adăuga la o dezbatere organizată de Atlantic Council: ,,Dintr-o dată, în societăți în care micile ONG-uri n-o duceau prea bine, apăreau dintr-o dată toate aceste ONG-uri bine finanțate, care aduc proteste bine organizate”. 

×
Subiecte în articol: #rezist blochează bani