x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fotbalul, lider în campionatul condamnaților

Fotbalul, lider în campionatul condamnaților

de Dan Constantin    |    09 Mar 2017   •   17:13
Fotbalul, lider în campionatul condamnaților
Sursa foto: DIANA OROS

Fotbalul aduce tot mai puțini spectatori în tribune, dar trimite mulți oameni ai fotbalului la tribunal. O statistică a dosarelor și condamnărilor care au implicat conducători de cluburi, finanțatori, primari implicați în susținerea echipelor ar plasa fotbalul ca lider detașat al domeniile care duc spre pușcărie. Este fotbalul predestinat ca un teren al penalilor, adună ca un magnet o faună de interlopi în contact cu lumea gulerelor albe tentați de gloria efemeră a expunerii mediatice sau acest sport este cel mai bun paravan pentru operații financiare frauduloase? Cazuistica din fotbalul românesc nu este diferită de ceea ce se întâmplă în ale țări sau la vârful federației mondiale și continentale; la noi numărul dosarelor și condamnărilor este mai mare, ceea ce ne-ar plasa spre fruntea ierarhiei mondiale într-un clasament al fotbalului penal.

Vasile Turcu este cel mai recent și dramatic caz de om al fotbalului intrat într-o situație gravă. Clubul Dinamo, de care și-a legat numele și o parte din afacerile ajunse în impas grav, este cel mai ,,lovit” de investigațiile procurorilor și are un lot mare de condamnați. Aflat istoric sub patronajul Ministerului de Interne, clubul din Ștefan cel Mare a acumulat în epoca postrevoluționară un cazier greu de egalat. Vasile Ianul, președinte la Dinamo în anii 90, a fost arestat pentru operațiunile financiare frauduloase la transferul jucătorilor, dar a reușit să nu fie condamnat, după 12 ani de procese faptele fiind prescrise. A rămas cu o datorie în procesul civil de 700.000 de dolari către Ministerul de Interne, pe care nu a mai avut când să o plătească, trecând în lumea drepților în 2013. Alte dosare care au avut ca vedete finanțatori ai clubului s-au terminat cu condamnări grele. Cristi Borcea este încă în penitenciar, frații Becali i-au stat alături. Gigi Nețoiu, și el dinamovist, a stat în penitenciar, iar actualul finanțator, Ionuț Negoiță, este plasat sub control judiciar într-un dosar aflat în investigarea parchetului.

Gigi Becali, sub steaua ghinionului

Rivalii de la Steaua, mereu în concurență cu Dinamo, au și ei un palmares negru, cu înfrângeri în justiție. Cazul lui Gigi Becali, cu procese în lanț, este plasat sub steaua infracțiuniilor din jurul fotbalului. Schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării nu s-a făcut cu transferuri de arene sportive, ci a fost o operațiune imobiliară, dar ,,Valiza” a fost plină cu bani pentru rezultate în fotbal. MM Stoica a fost condamnat pentru transferuri, iar stadionul din Ghencea, locul ales de Ioan Becali să tranzacționeze cu o judecătoare soarta dosarului. Din operațiune s-a deschis o nouă cauză la DNA, cu o perspectivă rea pentru oamenii fotbalului.

Și cluburile ,,civile” din București au fost înscrise în competiția dosarelor grele. Rapid a fost lăsat fără George Copos după a cărui condamnare s-a ales praful de fotbalul din Giulești. Sportul Studențesc, intrat pe mâna lui Vasile Șiman, are doar probleme legate de relația cu Fiscul și creditorii. Progresul, transformat în FC Național, s-a desființat după ce pe la el s-au perindat Iacov, mare denunțător, și contrabandistul de arme Shimon Nahor. Clubul din Drumul Găzarului, Autobuzul, devenit Rocar, a murit după ce Gheoghe Florea a intrat în pușcărie.

 

U Craiova, de la imnuri la rechizitorii

Alt centru de tradiție și mari ambiții sportive, Clubul Universitatea Craiova, a participat la cursa penală cu dosare complicate. Dinel Staicu, fostul milițian care are umplut un camion de procese și condamnări, i-a vândut clubul lui Adrian Mititelu, predându-i și ștafeta penală. Afacerile lui contorsionate cercetate de Fisc, DIICOT, DNA au implicat și clubul în circuitul de evaziune și spălare de bani, judecate acum în instanțe. Andrici și Rotaru, campioni ai retrocedărilor din dosarele ANRP, sunt și ei în fotoliul de finanțatori ai clubului unei mari iubiri după epoca Mititelu.

Liga primarilor care au intrat la pușcărie sau au fost sub anchete legate de fotbal cuprinde nume binecunoscute. Antonie Solomon, fostul primar din Bănie, a făcut pușcărie, la fel ca finanțatorul FC Argeș, Cornel Penescu. Dumitru Sechelariu, legat de FC Bacău, a suferit o condamnare din care a ieșit grav bolnav. Cătălin Cherecheș, primarul de la Baia Mare, a fost băgat în arest pentru un flagrant neclar în legătură cu finanțarea echipei locale.

Oameni de afaceri de top, finanțatori de cluburi, au făcut ani grei de pușcărie. Ioan Niculae, patron la campioana Astra, Dan Adamescu, mort în perioada de lipsire de libertate, a devalizat altă campioană - Oțelul Galați, iar Ioan Neculaie, finanțator la FC Brașov, este departe acum de echipă. Iancu, supranumit Elefantul, a lăsat Poli Timișoara pentru 12 ani de condamnare.

 

1 Gigi Becali este personajul reprezentativ pentru ,,lipiciul” lumii fotbalului la dosarele care se încheie cu condamnări

 

Federația Internațională, sub anchetă* Mari vedete și cluburi, ,,arbitrate” de justiție

Liga lui Mitică de la cap se împute

Federația Internațională de Fotbal a fost zguduită de o anchetă pornită din Statele Unite, care a ,,măturat” conducerea forului mondial. Au căzut de pe soclu Sepp Blatter, dar și Michel Platini, pentru corupție. În Germania, glorii ale fotbalului au fost anchetate și condamnate pentru evaziune; Uli Hoeness, condamnat pentru evaziune de 28,5 milioane de euro, a stat 21 de luni în închisoare; după pedeapsă a fost reales președintele clubului Bayern Munchen. Bernard Tapie este încarcerat după ce a câștigat Cupa Europei cu Olympique Marseille, trofeul fiind retras de UEFA. Cluburile italiene intră ciclic în dosarele procuraturii cu dosare de evaziune sau meciuri trucate. Croații sunt o placă turnantă pentru pariuri nelegale sau spălări de bani din transferuri. Fotbal Leacks i-a adus în prim-plan pe Mourinho și Ronaldo, iar Fiscul spaniol aleargă după banii ascunși de Messi sau Neymar.

Liga lui Mitică pare un joc de copii pe lângă marii Europei, dar la nivelul ei de ,,performanță infracțională” se califică în Liga Campionilor. Dragomir a învârtit sponsorizări de milioane de euro pentru a unge drepturi de televizare cu RCS, dosarul având un strat de trei crampoane de praf la DNA.

Cine pune ,,tălpi” cazului? Codruța știe... 

Mitică Dragomir a condus o Ligă din care mulți au fost ,,promovați” în pușcării

 

×