x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ÎCCJ ignoră deciziile CCR, Dragnea rămâne în închisoare

ÎCCJ ignoră deciziile CCR, Dragnea rămâne în închisoare

de Ion Alexandru    |    22 Ian 2020   •   09:45
ÎCCJ ignoră deciziile CCR, Dragnea rămâne în închisoare

Recursul în casație formulat de fostul președinte al PDS Liviu Dragnea împotriva condamnării din dosarul „DGASPC Teleorman” a fost respins de Completul de 5 judecători al ÎCCJ, după ce, la sfârșitul anului trecut, a respins și contestația în anulare. Magistrații ignoră astfel, cu bună știință, o decizie a CCR și o hotărâre a Curții de Apel București care, în esență, stabilesc că atât completul de fond, cât și cel de apel care au judecat acest dosar au fost constituite ilegal.

 

Potrivit minutei, recursul în casație a fost respins „ca nefondat”, iar Liviu Dragnea a fost obligat să achite și suma de 200 de lei, cu titlu de cheltueli de judecată. Înalta Curte a respins, de asemenea, și recursurile în casație declarate de coinculpatele Floarea Alesu, Anisia Niculina Stoica și Adriana Botorogeanu, care, asemenea lui Dragnea, au primit pedepse cu închisoarea. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă și are loc în condițiile în care, pe data de 10 decembrie 2019, aceeași instanță a respins și contestația în anulare formulată de Liviu Dragnea împotriva sentinței prin care a fost condamnat, a doua zi după alegerile europarlamentare de anul trecut, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Liviu Dragnea a atacat această sentință, afirmând, incluziv în căile extraordinare de atac, că este complet nevinovat și că a fost condamnat în ciuda faptului că nu a săvârșit infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată. Condamnarea a fost pronunțată de un complet de 5 judecători, care a menținut sentința dată de un complet de 3 judecători care, conform deciziei Curții Constituționale, nu a respectat prevederile legale privind constituirea sa, deoarece nu a fost unul specializat să judece infracțiuni de corupție. Decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial abia pe 10 octombrie 2019. Ulterior, Curtea de Apel București a constatat, la rândul ei, că două acte ale CSM și ale Colegiului de Conducere al ÎCCJ, prin care au fost constituite, în 2019, completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, nu au fost publicate în Monitorul Oficial, fiind, astfel, lovite de nulitate. Niciunul dintre aceste aspecte nu au fost luat în calcul însă de instanță, în căile de atac respinse de Înalta Curte.

Pe 29 ianuarie, Tribunalul București judecă o cale extraordinară de contestare a executării pedepsei cu închisoarea, formulată de fostul lider al PSD. Iar pe 30 ianuarie, la Înalta Curte, se va judeca cererea uzuală de contestare la executare, fiind invocată Carta Europeană a Drepturilor Omului

 

 

×