x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Înțelegerile secrete se desfac pas cu pas

Înțelegerile secrete se desfac pas cu pas

de Dan Constantin    |    17 Ian 2019   •   10:38
Înțelegerile secrete se desfac pas cu pas
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

Protocoalele încheiate între instituțiile din sistemul de justiție și serviciile de informații au devenit, în fine, un subiect și pentru instituțiile europene. Punctele de vedere ferm exprimate de premierul Viorica Dăncilă în Parlamentul European și de Călin Popescu Tăriceanu, cu prilejul preluării de către România a președinției Consiliului European, au relevat o realitate pe care mulți au dorit-o ascunsă sub preș. Desecretizarea protocoalelor și posibilitatea atacării unor sentințe abuzive date prin imixtiuni în actul de justiție vor fi tranșate prin decizii ale Curții Constituționale aflate în pronunțare. Până atunci, instanțe din România au dat sentințe curajoase, care consideră protocoalele ca informații de interes public.

Tribunalul Satu Mare, Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal a dat în 21 decembrie 2018 sentința civilă nr. 849/CA care, în cazul rămânerii definitive, va avea urmări directe în jurisprudența privind protocoalele. Pe rol s-a aflat judecarea cauzei formulate de reclamanta Fundația Freies Europa Weltanschauung (FEW) din Satu Mare, în contradictoriu cu pârâtul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, având ca obiect „refuz comunicare informații de interes public”. În 6 noiembrie 2018, fundația din Satu Mare a solicitat instanței să oblige Parchetul CA Craiova să comunice informațiile de interes public solicitate.

Refuz ilegitim al procurorilor

Fundația a considerat că pârâtul - Parchetul CA Craiova - a dat un răspuns nelegal și netemeinic, deoarece  „toate datele care vizează sau afectează administrarea Justiției fiind informații de interes public la care accesul să fie garantat”. Legiuitorul a prevăzut, de altfel explicit, că „toate actele extrajudiciare emise sau încheiate de către alte autorități publice care privesc sau afectează desfășurarea procedurilor judiciare sunt informații de interes public la care accesul este garantat, aspect ce nu poate fi eludat prin emiterea de acte  administrative infralegale sau protocoale clasificate” (Legea 544/2001 - art. 22 și Legea 303/2004 - art. 7.)

Cum s-a apărat pârâtul în întâmpinarea prin care solicita respingerea acțiunii ca neîntemeiată? Unitatea de parchet a dat răspunsul „stas”, livrat pentru a bloca intrarea în bucătăria secretă: protocoalele încheiate la nivelul sistemului judiciar reprezintă metodologii de lucru de uz intern și exced domeniului informațiilor de interes public

În numele legii, comunicați protocoalele!

Sentința Tribunalului Satu Mare este fără echivoc: obligă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova să comunice reclamantei - Fundația FEW - copia protocoalelor existente încheiate în perioada 01.01.1990-26.10.2018, cu excepția celor care reprezintă informații clasificate ca secrete de stat sau de serviciu, urmând a se indica, în concret, care anume au dobândit acest caracter. Recursul trebuie depus în 15 zile la Tribunalul Satu Mare.

 

 

×