x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Omul de afaceri Ioan Niculae a ajuns în țară. Va fi transportat direct la Penitenciarul Rahova

Omul de afaceri Ioan Niculae a ajuns în țară. Va fi transportat direct la Penitenciarul Rahova

19 Feb 2021   •   13:03
Omul de afaceri Ioan Niculae a ajuns în țară. Va fi transportat direct la Penitenciarul Rahova

UPDATE 3 Miliardarul Ioan Niculae, condamnat la cinci ani e închisoare cu executare, a ajuns la Bucureşti cu o cursă aeriană din Italia care a întârziat 25 de minute. 

Conform Antena 3, Ioan Niculae va fi ridicat direct de la aeroport de un echipaj de Poliţie, însoţit de o dubă de transport deţinuţi şi va fi transportat direct la Penitenciarul Rahova, acolo unde îşi va ispăşi pedeapsa. 

UPDATE 2 Ioan Niculae, 66 de ani, a declarat, la Antena 3, că se află în Italia, la tratament, dar își caută zbor pentru a sosi vineri în România.

„Sunt în Italia, internat. Trebuia să mă externez duminică. După primirea veștii din România, că am fost condamnat, mi-am făcut externarea și am început să mă pregătesc să vin în țară. Mâine sunt în țară, să mă predau”, a declarat Ioan Niculae, la „Sinteza zilei”.

Omul de afaceri a subliniat că nu mai poate beneficia de „legea care se referă la executarea pedepsei” și care l-ar fi putut favoriza. E vorba de legea prin care evazioniştii scapă de închisoare dacă plătesc prejudiciul.

„De mâine, când mă prezint în România și mă încarcerează, nu mai pot benefica de această lege, nu se poate aplica retroactiv, așa am înțeles de la avocați”, a spus Niculae, sugerând că în mod intenționat că cineva ar fi avut grijă să nu beneficieze de această lege.
 

UPDATE 1 Pe site-ul Poliţiei Române omul de afaceri Ioan Niculae apare la categoria persoanelor date în urmărire, după ce nu a fost găsit la domiciliul din Zimnicea, Teleorman.

"La data de 18.02.2021, Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala a emis mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 6144, impotriva numitului Niculae Ioan, 66 ani, fiind condamnat la o pedeapsa de 5 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la evaziune fiscala, instigare la spalarea banilor si cumparare de influenta", este mesajul care însoţeşte poza şi datele despre Ioan Niculae.

Patronul Interagro şi al echipei de fotbal Astra Giurgiu a mai stat 6 luni în închisoare, din aprilie 2015 până în octombrie 2015, într-un dosar cunoscut drept "Mită pentru PSD." El fusese condamnat la 2 ani şi jumătate, potrivit Mediafax.

Stire initiala Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Magistrații Curți de Apel au pronunțat, joi, o decizie definitivă în dosarul Interagro.

"Decizia a fost dată în urmă cu doar câteva minute astfel că se aștepta pronunțarea de mai bine de trei săptămâni. Curtea de Apel va emite mandatul de executare care va ajunge la Poliție de unde se va pune în executare. Din informațiile pe care le avem, Ioan Nicula ar fi în țară, drept urmare cel mai probabil polițiștii se vor duce la el acasă, asta în cazul în care nu va decide el să se predea", a spus Ana Bujor, senior editor Antena 3.

Ioan Niculae a fost condamnat în primă instanță, în 2018, de Tribunalul București, la 3 ani și 6 luni de închisoare. Era vorba de „Dosarul Interagro”, în care era acuzat de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. El a atacat decizia cu apel, judecata fiind în prezent la Curtea de Apel București.

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

De asemenea, Nicoleta Mariana Toncea (soţia lui Ioan Niculae, preşedinte Interagro la data faptelor) a fost condamnată la 3 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar Viorel Bărac (director general al Interagro) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Instanţa a mai dispus ca SC Interagro SA să plătească o amendă penală de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amendă penală de 250.000 lei, în cazul ultimei firme fiind dispusă şi dizolvarea judiciară.

Pe latură civilă, judecătorii au decis confiscarea de la Ioan Niculae, Viorel Bărac şi Nicoleta Toncea (actuală Niculae), precum şi de la societăţile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment, câte 3.543.833 lei.

Instanţa a instituit şi menţinut sechestrul, în vederea confiscării speciale şi a recuperării cheltuielilor judiciare, pe toate bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 24.806.831 lei (câte 3.543.833 lei pentru fiecare inculpat persoană fizică şi juridică).

În plus, judecătorii au luat act că prejudiciul creat părţii civile ANAF, în suma de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare.

×
Subiecte în articol: ioan niculae