x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Justiția britanică face praf DNA și justiția din România

Justiția britanică face praf DNA și justiția din România

de Dan Constantin    |    16 Iun 2021   •   07:10
Justiția britanică face praf DNA și justiția din România

Verdictul Înaltei Curți de la Londra, care a respins în termeni categorici cererea de extrădare a lui Puiu Popoviciu, dă un vot de blam Direcției Naționale Anticorupție și instanțelor care au judecat dosarul Băneasa. Potrivit magistraților londonezi, condamnarea lui Puiu Popoviciu a fost hotărâtă de un judecător aflat în strânsă relație cu Gigi Becali, denunțătorul din dosar. Popoviciu și-a asigurat o acțiune de lobby cu conexiuni la cel mai înalt nivel la Washington, în care au fost implicați fiul președintelui Biden, un fost șef al FBI și Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump. Judecătorii britanici descriu pe baza unor declarații ale apărării, luate „de bune”, șerpăria de interese care ar sta în spatele acestui caz considerat „extraordinar”.

 

 Puiu Popoviciu se adaugă la lista substanțială de condamnați celebri asupra cărora autoritățile din România nu-și pot exercita prerogativele judiciare. „Brațul lung al legii” rămâne și în acest caz o sintagmă fără conținut, dar, pe lângă neputință, se adaugă „sarea și piperul” din declarațiile unor martori acceptați de Înalta Curte de Justiție de la Londra, care au dezvăluit în cadrul cazului CO/2793/2019  mecanisme oculte de dirijare a sentințelor date de instanțe românești. Strategia de apărare a lui Puiu Popoviciu a fost prin „învăluire”, cerând respingerea cererii de extrădare prin aducerea unor argumente care să demonstreze că el a fost condamnat de un judecător corupt aflat în legătură strânsă cu denunțătorul și, în plus, cercetat de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

 

Puiu Popoviciu susține că viața i-ar fi în pericol în România

 După ce a fost condamnat definitiv la 7 ani închisoare, în august 2017, de  un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Puiu Popoviciu, aflat în refugiu de lux la Londra, a căutat să demoleze de la distanță cererile de extrădare emise de autoritățile de la București. El a susținut, bazându-se pe multe decizii CEDO, că  în România nu a avut un proces echitabil și viața i-ar fi periclitată și din cauza condițiilor din penitenciare. În 12 iulie 2019, după doi ani de la cererea de extrădare și emiterea mandatului internațional de aducere, judecătorul de district din Londra a dispus totuși extrădarea, nefiind convins că în pușcăria din România viața condamnatului ar fi pusă în pericol. Pentru atacarea în recurs, apărarea recurge la alte argumente, lansate pe fondul evidențierii unui șir de abuzuri ale procurorilor DNA în alte numeroase cazuri. Astfel, Popoviciu era prezentat ca victima unui sistem de justiție în care abuzurile sunt frecvente, iar pentru repararea nedreptăților se face apel la o amnistie. Rudy Giuliani, implicat în puternica acțiune de lobby la nivel înalt, pornită de fiul lui Joe Biden  și coordonată de un fost director al FBI, a trimis în acest sens un mesaj explicit președintelui Klaus Werner Iohannis, care a rămas, potrivit precizărilor de la Cotroceni, fără răspuns. 

 

Preluarea clubului Steaua, invocată în proces la Londra

Popoviciu a angajat pentru recurs o puternică echipă de avocați (Edward Fitzgerald, Peter Caldwell și Graham Hall) care avea în palmares anularea cererilor de extrădare ale unor personaje celebre. Astfel, a fost faimoasă anularea extrădării lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, cerut de Statele Unite să fie judecat pentru a răspunde acuzațiilor de spionaj. În fața judecătorilor Tim Holroyde și Robert Jay de la Înalta Curte s-au aflat avocații celebri plătiți de Popoviciu și reprezentanții Curții de Apel București, Mark  Summers și Daniel Sternberg, din unitatea de extrădări a Parchetului Regal, implicați și ei anterior în cazul Assange. Popoviciu a solicitat admiterea a patru martori - Ionuț Veniamin Dojană - avocat, Mihai Ciorcan - ziarist, Bogdan Micu - avocat și dr. Radu Chiriță, autorul a numeroase sesizări privind abuzurile din cercetarea penală a DNA. Din cauza procedurilor Covid 19, audierea martorului Dojană s-a derulat de la distanță, celelalte probe fiind depuse prin e-mail. Ținta apărării a fost judecătorul Bogdan Tudoran, cel care l-a condamnat în primă instanță pe Popoviciu la 9 ani de închisoare. Dojană a prezentat legăturile strânse și îndelungate pe care le-a avut acest magistrat cu Gigi Becali, devenit denunțător principal în dosarul Băneasa. Tudoran l-ar fi sprijinit și asistat juridic pe Becali în preluarea clubului de fotbal Steaua. Tudoran ar fi cerut o mită atât de mare, încât Becali l-a refuzat, a susținut martorul. Alți martori au relevat că Tudoran a avut relații nepotrivite cu proprietarul Autovit, unde se învârteau multe afaceri.

 

Sanchi! DNA nu știe, nu vede, nu aude!

Prietenia dintre judecătorul Tudoran și Becali a fost neștiută de procurorii anticorupție. Ciudată această miopie în condițiile în care instituțiile cu ochi pătrunzători și urechile mereu ciulite știau toate mișcările lui Becali, iar magistrații erau supuși unei supravegheri permanente. Un răspuns oficial trimis către instanțe de Parchetul ÎCCJ precizează: „Nici procurorul de caz, nici procurorul de ședință nu au fost conștienți la momentul cercetării cazului penal și al procesului asupra existenței unei relații de prietenie între judecătorul Bogdan Tudoran și o altă persoană implicată în proces. De asemenea, DNA nu a avut informații despre o posibilă ascundere, de către judecător, a unei astfel de relații. Chiar dacă se dovedește existența unei prietenii în relația dintre persoanele menționate la acel moment procesual, un astfel de aspect nu ar constitui un motiv pentru a revizui o decizie definitivă, conform legislației românești în vigoare”.

 

SIIJ, hulită la București, acceptată la Londra

Strategia apărării a avut succes, judecătorii britanici acceptând și reținând noile probe orale și declarațiile scrise. Este demn de relevat că la Londra au fost acceptate probe din investigația pe care SIIJ o derulează la București asupra judecătorului Bogdan Tudoran. Avocatul Dojană a făcut multe referiri la această anchetă privind plângerea unui alt client al lui - Panait, judecat tot de Tudoran într-un dosar de fraudă la Poșta Română.

 Curtea britanică a acceptat că „o caracteristică particulară și neobișnuită a acestui caz este că dovezile nu arată doar o relație de prietenie între judecător și denunțător. Acestea oferă motive substanțiale pentru a crede că relația a fost,  de asemenea, una care a implicat un comportament necorespunzător, corupt și penal de către judecător. Dacă a existat o astfel de relație, judecătorul Tudoran nu ar fi trebuit să aibă dreptul de a prezida un proces în care Becali a fost denunțător și martor al unei acuzații importante”. Curtea a concluzionat că „Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparțial și a suferit o anulare completă  a drepturilor sale la un proces echitabil. Ca atare, executarea unei pedepse cu închisoarea pe baza unei condamnări necorespunzătoare ar fi arbitrară și extrădarea ar reprezenta o negare a dreptului său de libertate, protejat de Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului”.

 

Gigi Becali, denunțătorul principal în dosarul Băneasa, a „reușit” involuntar să-l țină la Londra, departe de pușcărie, pe Puiu Popoviciu, concurentul său în imobiliare

×