x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Justiție pe dos: infractori liberi, victime pedepsite

Justiție pe dos: infractori liberi, victime pedepsite

de Diana Scarlat    |    17 Oct 2016   •   19:00
Justiție pe dos: infractori liberi, victime pedepsite

În aceeași săptămână, un judecător de la Constanța s-a remarcat prin două decizii care i-au revoltat pe români: a amendat Jandarmeria și părinții care nu și-au adus copiii de grădiniță în fața instanței, dar a lăsat în libertate 15 viitori interlopi. Cei 15 au fost la un pas de a omorî un om, într-un atac cu săbii și macete, dar vor deveni interlopi după ce vor fugi din țară, așa cum au și anunțat, și vor fi dați în urmărire de Interpol. Decizia judecătorului stă la baza viitoarelor căutări ale Poliției.

Locuitorii din Constanţa spun că le este teamă să mai iasă din case, după ce 20 indivizi înarmaţi au atacat o familie, cu săbii și macete, în plină stradă, pe 9 octombrie. Există și imagini filmate ale atacului care a avut loc pe strada Biruinței, din Constanţa, dar aceste detalii nu l-au determinat pe judecătorul Alexandru Bogdan Arhip să-i considere pericol public, iar decizia a fost de cercetare sub control judiciar. Acum, atacatorii se laudă cu teancuri de bani, prin filme postate pe Facebook. Deși anunță pe toată lumea că vor pleca din țară, autoritățile nu pot interveni, după ce judecătorul i-a lăsat în libertate.

Recidivează, cu voia Inspecției Judiciare

Deciziile de acest fel nu sunt nicidecum excepții, în ultimul timp. Din ce în ce mai mulți judecători îi lasă liberi pe infractorii periculoși, dar dau decizii foarte dure în cazuri de fraude mărunte sau chiar împotriva victimelor. Tot judecătorul Alexandru Bogdan Arhip este cel care a amendat părinții copiilor de grădiniță care nu au ajuns în fața instanței săptămâna trecută. Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip a ordonat jandarmilor să aducă în fața instanței niște copii de 5, 6 și 7 ani, pentru a fi audiați în dosarul „Gradinița Groazei”. În acest dosar mai mulți angajați ai grădiniței ”Micul Regat”, din Constanța, au fost trimiși în judecată pentru bătăile repetate la care îi supuneau pe copii. Este a doua oară când părinții sunt amendați de același judecător, pentru același refuz de a-și traumatiza copiii, dar, de această dată, judecătorul a amendat și Jandarmeria, cu 2.000 de lei, pentru că jandarmii nu au reușit să-i aducă pe micuți cu duba în sala de judecată. După prima amendă, președintele CSM, Mircea Aron, a sesizat Inspecția Judiciară, în iulie 2016, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva judecătorului. Judecătorul este acuzat că la ședința din 8 iulie 2016 a râs până s-a înroșit la față, când mama unei fetițe îi explica faptul că este obligat să-i protejeze copilul. Este acuzat și pentru că ar fi țipat la părinți. Părinții copiilor au formulat cereri de recuzare a judecătorului Alexandru Bogdan Arhip, toate fiind respinse, pe motiv că ar fi neîntemeiate.

Răspunderea magistraților mai așteaptă

Ultima propunere de modificare legislativă în privința răspunderii judecătorilor prevede trimiterea acestora la control psihiatric periodic, tocmai pentru a se încerca evitarea unor decizii aberante sau erori judiciare grave, pentru care România plătește anual circa trei milioane de euro la CEDO, în urma proceselor câștigate de victime. „La începutul anului, ministrul Justiției a propus un proiect de lege privind responsabilitatea magistraților, de care avem nevoie în România. Ar trebui să fie pedepsită exercitarea funcției cu rea credință sau cu gravă neglijență. Astfel de fapte sunt pedepsite și în alte țări”, explică Rodica Vlaicu, președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, de la Târgoviște.

Lăsat liber după ce a vrut să incendieze farmacista

Tot la Constanța, săptămâna trecută a fost lăsat în libertate militarul care a atacat o farmacistă, încercând să o incendieze, pentru a fura banii. Femeia a reușit să scape cu viață, dar judecătorul a considerat și în acest caz că militarul care ar trebui acuzat de tentativă de omor și tentativă de tâlhărie nu reprezintă pericol public. „Voi veni cu frică la serviciu, de-acum. Mă aștept la orice”, a declarat farmacista atacată, a doua zi după incident, când a aflat ce a decis judecătorul în cazul celui care-ar fi putut s-o omoare. Agresorul se află sub control judiciar pentru 30 de zile și a fost trimis la Cluj, unde va fi judecat de Tribunalul Militar. Individul a mai fost cercetat penal de procurorii militari, în 2012, pentru delapidare, dar cauza a fost clasată.

Control judiciar în toată țara

De la începutul anului, peste 200 de atacatori, violatori sau chiar criminali au fost lăsați în libertate de judecători din toată țara. Măsura arestului preventiv este prevăzută tocmai pentru a apăra victimele de infractorii violenți, care sunt judecați pentru vătămări grave. În același timp, judecătorii dau decizii de arestare preventivă a evazioniștilor sau celor care sunt cercetați pentru fraude economice, pe care-i consideră mult mai periculoși pentru societate decât pe criminali, interlopi violenți, violatori și tâlhari. Politicienii sunt arestați frecvent, pentru spectacol mediatic.

Viitorii interlopi de la Constanța s-ar putea refugia într-o țară din care să nu poată fi extrădați, așa cum au făcut infractori celebri. Luna trecută, Poliția Română a fost acuzată de incompetență, pentru că un urmărit internațional, Belgian Tănase, de la Iași, a scăpat de pușcărie, prin prescrierea pedepsei. Vina nu a fost a Poliției, ci tot a judecătorului care l-a lăsat liber, cu nouă ani în urmă. Ca și alții, a fugit din ţară și a așteptat prescrierea, apoi s-a lăudat pe rețele de socializare că sfidează legea și autoritățile.

 

Tot în urma unei decizii de judecare în libertate a unui violator de 17 ani, de la Vaslui, o judecătoare a făcut posibilă sechestrarea unei fete de numai 12 ani, care a fost violată în luna mai a acestui an. Judecătoarea și-a motivat decizia prin faptul că „bietul copil” ar fi trebuit să-și poată petrece Paștele acasă, după ce o violase pe mama prietenului său.

×