x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lazăr poate să spună “adio” interimatului la şefia PÎCCJ

Lazăr poate să spună “adio” interimatului la şefia PÎCCJ

de Ion Alexandru    |    22 Feb 2019   •   09:47
Lazăr poate să spună “adio” interimatului la şefia PÎCCJ

Ministrul Justiţiei a făcut, ieri, o vizită-fulger la sediul Parchetului General, unde s-a întâlnit cu procurorul general adjunct, Bogdan Licu, dar şi cu procurorul Elena Iordache, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, cea care i-a anchetat, anul trecut, pe Lucian Onea şi Mircea Negulescu. Tudorel Toader a anunţat, cu acest prilej, că a declanşat procedura de numire a unui nou procuror general al României, pentru că mandatul lui Lazăr se termină pe data de 27 aprilie, fiind, astfel, evitat un interimat prelungit şi contrar legii.

Tudorel Toader a făcut anunţul care distruge planul lui Augustin Lazăr de a rămâne şef la Parchetul General, chiar şi după ce i se termină mandatul la termen. “Voi merge la minister şi voi declanşa procedura de numire a unui procuror general. La finalul lunii aprilie îi expiră mandatul actualului procuror general şi voi declanşa, între timp, în felul acesta, procedura până la expirarea perioadei, ca să avem un procuror general. Vedem cine se va înscrie”, a anunţat ministrul Justiţiei.

Aceasta este, practic, a doua lovitură pe care Tudorel Toader i-o administrează lui Augustin Lazăr, în mai puţin de o săptămână. După ce, în data de 24 octombrie 2018, Toader a declanşat procedura de revocare din funcţie a lui Lazăr, acesta din urmă a continuat să-şi exercite mandatul cu ajutorul lui Klaus Iohannis, care refuză să dea curs cererii ministrului Justiţiei, în mod neconstituţional. De asemenea, preşedintele refuză să facă numirea la conducerea DNA, lăsând instituţia fără un procuror-şef numit conform legii. Cel mai probabil, după expirarea mandatului lui Augustin Lazăr, preşedintele va respinge orice nominalizare ar fi făcută de către ministrul Justiţiei, astfel încât Lazăr ar fi avut ocazia să asigure, pentru şase luni, interimatul, cu posibilitatea prelungirii cu încă o jumătate de an.

Marţi, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care a modificat, printre altele, şi Legea nr. 303/2004, privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. Astfel, articolul 54, alineatul 1, a fost modificat, în sensul că procurorul general, adjuncţii acestuia, şefii DNA şi DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi în funcţie de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Plenului CSM. Apoi, la articolul 57, alineat 7, a fost introdus un alineat 7, indice 1, care spune că procurorii numiţi de preşedintele României, deci inclusiv procurorul general, nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor. Iar interimatul funcţiei nu poate depăşi 45 de zile.

Parchetul lui Lazăr a reacţionat la această modificare, spunând că este imposibil ca, în aceste 45 de zile, să se deruleze întreaga procedură pentru numirea noului procuror general. “Este de preferat o conducere provizorie, decât absenţa oricărei conduceri”, arăta Augustin Lazăr. Iată, însă, că Tudorel Toader îi arată că se poate.

Răbufnirea lui Augustin Lazăr

Tudorel Toader s-a întâlnit, ieri şi cu Elena Iordache, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, cea care a intrat în conflict cu Augustin Lazăr, după ce aceasta i-a anchetat pe procurorii de “elită” Mircea Negulescu şi Lucian Onea şi cea care a făcut audieri, pentru prima dată, în cauza privind avionul cu care a fost adus în ţară Nicolae Popa. În 2017, Parchetul a emis un comunicat de presă, avizat de Lazăr, în care se susţinea că acest dosar a fost clasat. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a constatat că aceste afirmaţii sunt false şi a început urmărirea penală “in rem” pentru favorizarea făptuitorului.

Ieri, după incursiunea lui Tudorel Toader la Parchet, Augustin Lazăr a ieşit pe treptele instituţiei, acuzându-l pe ministru că l-a “sărit”. "Să spună bărbăteşte ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Dumnealui a venit în instituţie. Nu m-a convocat nicăieri. Dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie este procurorul general. Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociaţiei Procurorilor”.

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr șefia pîccj adio