x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lege pentru combaterea discriminării de 10 lei la salariu între polițiști

Lege pentru combaterea discriminării de 10 lei la salariu între polițiști

de Ion Alexandru    |    14 Iun 2021   •   07:20
Lege pentru combaterea discriminării de 10 lei la salariu între polițiști
Sursa foto: Lucian Alecu

Senatorii AUR acuză o discriminare existentă în Legea 360/2002, privind Statutul Polițistului, în sensul unui tratament inegal de plată între cei care au devenit ofițeri de poliție înainte de iulie 2018 și cei intrați în acest corp după data respectivă. Astfel, parlamentarii formațiunii, în frunte cu copreședintele Claudiu Târziu, propun modificarea legii, în sensul corectării acestor discriminări. Impactul bugetar al punerii în aplicare a unei astfel de inițiative legislative este mic, lucru care reiese chiar din calculele AUR. Diferențele salariale dintre cele două categorii sunt cuprinse între… 9 și 10 lei. La Senat, legea a primit aviz negativ pe bandă rulantă, la care s-a adăugat un vot covârșitor împotriva adoptării acestui act normativ.

 

Conform expunerii de motive care însoțește acest proiect de lege, soluția legislativă propusă are în vedere „îndreptarea unor discriminări vădite, apărute în aplicarea legislației în vigoare în materia trecerii din corpul agenților de poliție, în corpul ofițerilor de poliție, până la data de 2 iulie 2018”.

În documentul semnat de copreședintele AUR, Claudiu Târziu, se arată că „este vorba despre ofițerii de poliție care provin din rândul agenților de poliție, absolvenți cu diplomă de licență sau echivalentă, care au promovat examenul de trecere, ori despre absolvenți ai instituțiilor de învățământ cu profil corespunzător specializărilor necesare polițistului, cu diplomă de licență”.

În acest sens, îndreptarea situațiilor discriminatorii apărute ca urmare a modificărilor legislative din Legea nr. 360/2002, privind Statutul Polițistului, „devine o necesitate pentru întregul sistem polițienesc, având în vedere și faptul că instituția înregistrează un deficit de personal semnificativ, mai ales în rândul ofițerilor cu funcții de execuție, potrivit documentului citat.

 

Discriminarea de vechime

 

În ce constă mai exact discriminarea invocată. „Această discriminare constă în faptul că agenții de poliție care au intrat în corpul ofițerilor de poliție înainte de data de 2 iulie 2018 au primit gradul de ofițer de poliție, respectiv de subinspector de poliție, unii dintre ei având o vechime de chiar peste 20 de ani”. Iar „agenții de poliție care au intrat în corpul ofițerilor ulterior datei de 2 iulie 2018, au primit gradul profesional corespunzător vechimii, dar nu mai mare de inspector principal. Asta în condițiile în care unii dintre aceștia au o vechime cu puțin peste zece ani”.

În opinia inițiatorilor, astfel s-a cauzat un tratament diferențiat pentru situații comparabile. Mai exact, categoria „polițiștilor care acced la corpul ofițerilor, încadrați înainte sau după intrarea în vigoare a prevederilor legale”, dar și „egalitatea în activitatea economică”.

 

Problema celor câțiva lei în plus la salariu

 

Dincolo de nevoia de a fi aplicat un tratament profesional egal, este interesant de aflat și care ar fi beneficiul pecuniar de care s-ar bucura polițiștii, în cazul în care această lege ar fi adoptată de către Parlament. Chiar din expunerea de motive aflăm asta: „impactul bugetar este nesemnificativ”.

Astfel, diferența salarială de grad de la subinspector de poliție la inspector de poliție este de… 9 lei. Diferența salarială de grad de la inspector principal de poliție este de… 10 lei. Calculele sunt făcute chiar de inițiatorii de la AUR, raportate la un polițist cu o vechime în medie de 15 ani în muncă.

„Raportat la faptul că de această modificare a legii vor beneficia aproximativ 1.000 – 1.500 de polițiști, este vorba despre principiul plății egale pentru muncă egală, parte a dreptului la nediscriminare, prevăzut de Constituție”, se mai precizează în expunerea de motive.

 

 

Doar 15 voturi pro la Senat. Camera Deputaților urmează să se pronunțe la finalul acestei luni

De altfel, inițiativa legislativă de modificare a Statutului Polițistului se bazează și pe un act al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Este vorba despre Decizia nr. 688 din data de 9 aprilie 2019, prin care Consiliul statuează clar că, în situația agenților de poliție trecuți în corpul ofițerilor de poliție până la data de 2 iulie 2018, s-a produs o discriminare vădită, care poate fi îndreptată doar prin voință politică respectiv prin inițierea unui proiect de lege privind modificarea Legii nr. 360/2002 a Statutului Polițistului.

Colegiul director al CNCD a recomandat, chiar, ca, pe viitor, să se mențină recunoașterea criteriilor profesionale și de valorificare a vechimii, dar prin corectarea diferențelor discriminatorii.

Cei opt senatori AUR care semnează inițiativa legislativă sunt Evochina Aelenei, Rodica Boancă, George Adrian Cătană, Valentin Rică Cioremelea, Dorinel Cosma, Sorin Cristian Mateescu, Ionuț Neagu și Claudiu Târziu. Legea a ajuns, prima dată, la Senat, unde doar Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au avizat-o favorabil. În rest, Comisia de Muncă și Comisia pentru Drepturile Omului au stabilit să avizeze negativ proiectul de lege.

Cu un raport de respingere, proiectul de lege a fost supus la vot, în Plenul Senatului, în data de 7 iunie 2021. Rezultatul a fost unul devastator. Doar 15 voturi pentru respingerea raportului negative și pentru adoptarea legii, 115 voturi pentru adoptarea raportului de respingere și picarea legii și nicio abținere.

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a transmis legea la Camera Deputaților, care este forul decizional. Comisia pentru Apărare și Siguranță Națională are termen până pe data de 29 iunie să adopte eventuale amendamente și să emită avizul către Plen.

×