x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lovitură în dosarul Hidroelectrica. Jurnalistul Radu Budeanu își recunoaște vinovăția

Lovitură în dosarul Hidroelectrica. Jurnalistul Radu Budeanu își recunoaște vinovăția

27 Iul 2020   •   12:52
Lovitură în dosarul Hidroelectrica. Jurnalistul Radu Budeanu își recunoaște vinovăția

Jurnalistul Radu Budeanu, cel care deține publicația Cancan, a încheiat cu Direcția Națională Anticorupție (DNA) un acord de recunoaștere a vinovăţiei în dosarul Hidroelectrica. Acesta este acuzat că a intermediat o mită de 5 milioane dolari pentru fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii anticorupţie au sesizat Tribunalul Bucureşti cu privire la acordul de recunoaştere a vinovăţiei ziaristului pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

Radu Budeanu a declarat, în prezența avocatului său, că recunoaşte comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică a infracțiunii, este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate şi cu forma de executare a acesteia. Acesta urmează să primească 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere timp de 4 ani.

"În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în vara - toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii, în parametrii deja negociaţi (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA", arată DNA.

În perioada noiembrie 2011 - februarie 2012, Radu Budeanu, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari,  printr-un intermediar, de la omul de afaceri.

În decembrie 2017. Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul Hidroelectrica, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

Elena Udrea a acceptat promisiunea, făcută prin intermediari, omului de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011,  pentru suma de  5 milioane de dolari cu scopul de a influența conducerea Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţii deja negociate, a contractelor pe care societatea acestuia le încheiase cu compania.

"Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii", precizează DNA.

Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit şi influență asupra societăţii cu activitate media, Udrea a preluat-o printr-o altă firmă paravan.

×