x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Metehnele dâmbovițene, exportate la Luxemburg. Laura Codruța Kovesi și-a adus cumătrul la Parchetul European

Metehnele dâmbovițene, exportate la Luxemburg. Laura Codruța Kovesi și-a adus cumătrul la Parchetul European

de Ion Alexandru    |    29 Iul 2020   •   12:44
Metehnele dâmbovițene, exportate la Luxemburg. Laura Codruța Kovesi și-a adus cumătrul la Parchetul European
Sursa foto: Benoit BOURGEOIS

Cătălin Laurențiu Borcoman - al cărui copil a fost botezat de Laura Codruța Kovesi și care, pe vremea când fosta șefă a DNA conducea Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, i-a fost consilier acesteia - va lucra la Parchetul European, condus de aceeași Laura Codruța Kovesi. Borcoman a fost ales dintre cei trei candidați propuși de Ministerul Justiției pentru funcția de procuror europeam, alături de un alt fost adjunct al lui Kovesi, Constantin Claudiu Dumitrescu, și de fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu.

 

Numirea lui Borcoman este confirmată de o listă publicată chiar de Consiliul Europei, care conține cei 22 de procurori aleși să compună echipa EPPO. Cumătrul lui Kovesi îi va avea colegi, astfel, pe Frédéric Baab, Jaka Brezigar, Danilo Ceccarelli, Gatis Doniks, Yvonne Farrugia, Teodora Georgieva, Daniëlle Goudriaan, Petr Klement, Tomas Krušna, Tamara Laptoš, Katerina Loizou, Ingrid Maschl-Clausen, José Eduardo Moreira Alves d'Oliveira Guerra, Juraj Novocký, Andrés Ritter, Maria Concepción Sabadell Carnicero, Gabriel Seixas, Kristel Siitam-Nyiri, Harri Tiesmaa, Yves Van Den Berge și Dimitrios Zimianitis.

Conform portalului „Știri pe Surse”, într-un interviu acordat, în urmă cu trei săptămâni, postului Euronews, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef european, spunea că activitatea instituţiei pe care o conduce era blocată de Malta, stat ce nu oferise vreun candidat eligibil pentru funcţia de procuror european. În plus, există şi ţări care au refuzat să facă parte din organismul european, precum Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda. „Vom cerceta anumite infracţiuni comise în legătură cu aceste state membre, cu cetăţenii săi sau pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autorităţile acestor state şi vom aplica instrumentele de cooperare judiciară disponibile în present”, a spus fosta şefă a DNA în interviul acordat.

 

„Zeița Anticorupție” își aduce apropiații la noua instituție pe care o păstorește

Procuratura Europeană îşi va avea sediul în Luxemburg şi va începe activitatea până la finalul anului 2020. În 2019, Consiliul şi Parlamentul European au numit-o pe Laura Codruţa Kövesi prim procuror-şef european. Procuratura Europeană va fi un organism independent al UE, responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa judecătorilor a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraude, corupţie, fraude transfrontaliere de TVA peste 10 milioane de euro). În prezent, 22 de state membre fac parte din acest organism.

Cătălin Laurențiu Borcoman nu este singurul apropiat al lui Kovesi care s-a transferat, în „interes de serviciu”, la Parchetul European. În luna ianuarie a acestui an, Secția pentru Procurori de la Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat ca procurorul Marius Bogdan Bulancea să fie detașat la EPPO, pe o funcție de consilier. Bulancea a fost consilier al Laurei Codruța Kovesi pe când actuala șefă a Parchetului European era șefă a Parchetului Anticorupție autohton, și șef al Secției a 2-a din DNA, de combatere a infracțiunilor asimilate corupției.

 

Laurențiu Borcoman va lucra sub „bagheta” nașei copilului său, pentru a „stârpi” corupția cu fonduri UE din Europa

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi catalin borcoman