x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Mexicul a demarat Operațiunea Caraibe: O grupare infracțională de români a furat sute de milioane de dolari

Mexicul a demarat Operațiunea Caraibe: O grupare infracțională de români a furat sute de milioane de dolari

05 Feb 2021   •   11:17
Mexicul a demarat Operațiunea Caraibe: O grupare infracțională de români a furat sute de milioane de dolari

Mexicul a demarat Operațiunea Caraibe, în cadrul căreia a blocat 79 de conturi bancare ale unor persoane care acționau în cadrul unei grupări infracționale. Acestea aparțin, în majoritate, unor cetățeni români care clonau carduri bancare în Cancun, transmite Unitatea de Informaţii Financiare (UIF), din cadrul Secretariatului pentru Locuinţe şi Credit Public (SHCP), citată de EFE.

Au fost cercetate 277 de operațiuni suspecte, în valoare de 16,5 milioane de dolari și extrase de cont pentru 520 de operaţiuni cu o valoare de 6,1 milioane de dolari. Au fost realizate 730 de transferuri prin care au fost virate 12,3 milioane de dolari şi 333 de transferuri din care au fost încasate 11,3 milioane de dolari.

1.834 de cecuri în valoare de 7,5 milioane de dolari au fost emise și 707 de cecuri în valoare de 5,1 milioane de dolari au fost primite. UIF a descoperit emiterea a 4.033 de transferuri interbancare în valoare de 108,1 milioane de dolari şi primirea a 3.858 de transferuri în valoare de 106,9 milioane de dolari.

Unitatea de Informaţii Financiare a transmis că, graţie muncii de investigaţie a cabinetului de securitate, a Centrului Naţional de Informaţii din cadrul Secretariatului pentru Securitate şi Protecţie a Cetăţeanului, a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a UIF "s-a reuşit identificarea unei grupări infracţionale din care făceau parte îndeosebi indivizi cu naţionalitate română şi mexicană".

Din grupare făceau parte români și mexicani. Aceștia aveau centrul de operațiuni în Cancun, după care s-a extins și în Riviera Nayarit, Los Cabos, în statul Baja California, şi  Puerto Vallarta, în statul Jalisco.

Aceștia au modificat ATM-urilor din hoteluri cărora li s-au instalat dispozitive d e citit datele de pe cardurile bancare și codul PIN al acestora. 

UIF a detectat infracțiunile prin rapoartele de informare despre principalii lideri ai grupării, operatorii financiari, rude, companii şi avocaţi, dar şi despre funcţionari publici care gestionau reţelele de corupţie.

 

×