x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministerul Justiției confirmă refuzul de predare a lui Dragoș Săvulescu de către autoritățile elene

Ministerul Justiției confirmă refuzul de predare a lui Dragoș Săvulescu de către autoritățile elene

11 Sep 2021   •   15:41
Ministerul Justiției confirmă refuzul de predare a lui Dragoș Săvulescu de către autoritățile elene

Respingerea predării omului de afaceri Dragoș Săvulescu de către autoritățiile elene a fost confirmată de Ministerul român al Justiției. Acesta a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

"Instanţa din Republica Elenă a respins miercuri, 08.09.2021, cererea de predare a persoanei condamnate Săvulescu Emil - Dragoş, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către Curtea de Apel Bucureşti, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare. Informarea oficială este transmisă de către autorităţile competente elene autorităţii judiciare române emitente (Curtea de Apel Bucureşti), în conformitate cu dispoziţiile articolului 22 din Decizia-cadru nr. 584/2002 privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre. Ministerul Justiţiei nu deţine o informare oficială în acest sens. Instanţa din statul de executare are obligaţia de a informa autoritatea judiciară emitentă şi nu autoritatea administrativă", arată instituția.

Există o diferenţă fundamentală între instituţia extrădării şi cea a mandatului european de arestare, în sensul că cererile de predare se soluţionează prin contactul direct între autorităţile judiciare.

Ministerul Justiţiei precizează că, în calitate de autoritate centrală:

- primeşte mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară dintr-un alt stat UE şi îl transmite Parchetului de pe lângă Curtea de Apel în a cărui circumscripţie a fost localizată persoana solicitată sau Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, dacă persoana solicitată nu a fost localizată, ori de câte ori autoritatea judiciară emitentă nu reuşeşte să transmită mandatul european de arestare direct autorităţii judiciare române primitoare;
- transmite mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară română, dacă aceasta nu îl poate transmite direct autorităţii judiciare primitoare străine sau când statul de executare a desemnat ca autoritate primitoare Ministerul Justiţiei;
- ţine evidenţa mandatelor europene de arestare emise sau primite de autorităţile judiciare române, în scopuri statistice;

Astfel, Ministerul Justiţiei "respinge ferm acuzaţiile injuste şi nefondate apărute în spaţiul public", întrucât respectă "cu stricteţe" atribuţiile şi limitele sale conferite prin lege, atât pe cea naţională, cât şi a instrumentelor comunitare aplicabile.

Dragoş Săvulescu a fost reţinut, pe 9 august 2021, de autorităţile elene, pe insula Mykonos, unde îşi petrecea vacanţa alături de iubita sa, un fotomodel de origine albaneză.
Instanţele din Grecia l-au plasat sub control judiciar, iar apo judecătorii au respins, pe 8 septembrie, predarea sa autorităților române, acesta întorcându-se în Italia, unde are domiciliul.

Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare, ca urmare a unei condamnări definitive de 5 ani şi jumătate închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia.

El a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv, stabilindu-se în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Cu toate astea, hotărârea instanței italiene se aplică doar pe teritoriul acestei ţări.

 

×
Subiecte în articol: Dragoș Săvulescu