x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Modificarea Legii evaziunii fiscale: plăteşte unul, scapă toţi

Modificarea Legii evaziunii fiscale: plăteşte unul, scapă toţi

12 Dec 2018   •   12:30
Modificarea Legii evaziunii fiscale: plăteşte unul, scapă toţi
Sursa foto: pfongabe33/Getty Images/iStockphoto

Toţi suspecţii de evaziune fiscală dintr-un dosar scapă de urmărirea penală dacă unul dintre ei achită integral prejudiciul, la care se adaugă o penalizare de 20% şi alte penalizări. Măsura este prevăzută de o modificare adusă ieri la Legea evaziunii fiscale, adoptată în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Proiectul de modificare a Legii evaziunii fiscale, iniţiat de deputatul Cătălin Rădulescu, urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. „Dispozițiile art.10 alin. (1) se aplică tuturor inculpaților care au săvârșit împreună una dintre faptele prevăzute de art.8 și art.9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceștia”, prevede amendamentul. Potrivit proiectului, evazioniştii pot beneficia de această „graţiere” penală doar o singură dată.

În prezent, în Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat

Printre amendamentele votate de deputaţii jurişti în octombrie la acest proiect de modificare a legii evaziunii, „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzută la art. 8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalizările, instanţa poate dispune o singură dată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere (...) În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”.

Pedepse majorate în vechea lege

În vechea lege, dacă evaziunea fiscală produce un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

 

 


 

×
Subiecte în articol: lege evaziune fiscala