x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie O instanță a anulat obligativitatea vaccinării sau a testării, pentru cazarea în căminele universitare

O instanță a anulat obligativitatea vaccinării sau a testării, pentru cazarea în căminele universitare

de Ion Alexandru    |    13 Sep 2021   •   07:20
O instanță a anulat obligativitatea vaccinării sau a testării, pentru cazarea în căminele universitare

O hotărâre judecătorească emisă de Tribunalul Suceava riscă să dea peste cap planurile conducerilor mai multor universități care fie au decis, fie urmează să decidă că studenții se pot caza în căminele respectivelor instituții de învățământ superior numai dacă fac dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau dacă prezintă, regulat, teste RT-PCR. Instanța suceveană a anulat aceste prevederi stipulate într-o hotărâre a Senatului Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, suspendând, totodată, aplicabilitatea acestor prevederi pentru studentul care a dat în judecată universitatea, până la soluționarea definitivă a procesului. Cu câteva săptămâni înaintea începerii noului an universitar, mai multe instituții de învățământ superior din România au emis deja hotărâri similare sau intenționează să introducă astfel de condiționări, „în funcție de contextul epidemiologic”.

 

Senatul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava adopta, în data de 22 aprilie 2021, Hotărârea nr. 29 din anul curent, privind structura anului universitar și organizarea activităților didactice pentru anul universitar 2021-2022. Documentul este semnat de președintele Senatului universității, conferențiar dr. ing. Liviu George Popescu, și de consilierul juridic Oana Georgeta Boicu Posaștiuc, iar, potrivit documentului, la articolul 1, în anul universitar 2021-2022, activitățile didactice se vor desfășura, de regulă, on-line.

La articolul al doilea, Hotărârea prevede că în căminele universității cazarea se va efectua până la capacitatea de cazare normată. Însă, pentru a putea fi cazați aici, studenții sunt obligați să prezinte unul din trei documente.

Primul document, la care face referire litera „a” a acestui articol 2, este „testul PCR negativ cu privire la infectarea cu virusul COVID-19, efectuat cu cel mult 3 zile calendaristice anterioare datei cazării”. La litera „b”, se prevede „dovada vaccinării împotriva virusului COVID-19 (cel puțin cu prima doză de vaccin)”. Iar la litera „c” cea de-a treia variantă acceptată de universitate este „adeverința de la medicul de familie, eliberată cu cel mult 6 luni înaintea cazării, din care să rezulte că studentul s-a vindecat de virusul COVID-19”.

Măsurile, anulate. Ele nu se aplică până la finalizarea procesului

 

Această hotărâre a revoltat mai mulți studenți, însă unul dintre ei a și acționat în consecință. Este vorba despre Florin Căluș, care a atacat în instanță documentul Senatului Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Suceava. Dosarul a fost înregistrat în data de 13 august 2021, studentul cerând anularea articolului 2, literele „a” și „b”, referitoare la cazarea în baza testelor RT-PCR sau a dovezii vaccinării, solicitând, totodată, suspendarea aplicabilității acestor prevederi, până la soluționarea definitivă a dosarului în instanță.

La termenul din 18 august, instanța a emis o adresă către Baroul de Avocați Suceava, pentru desemnarea unui avocat înscris în Registrul de evidență judiciară. Au mai avut loc, ulterior, două termene de judecată, unul în data de 2, celălalt în data de 6 septembrie. Iar sentința, pe fond, a fost pronunțată de judecătoarea Dorina Cristiana Nicoară în data de 8 septembrie 2021.

Cu acest prilej. Tribunalul Suceava a respins excepțiile invocate, de Universitate, în întâmpinare, ca nefondate și a admis cererea de chemare în judecată formulată de student. În aceste condiții, instanța a anulat articolul 2, literele „a” și „b” din hotărârea nr. 29 din 22 aprilie 2021, adoptată de Senatul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. A respins însă cererea în despăgubiri, ca nefondată. Mai mult, judecătoarea a admis și cererea de suspendare în ceea ce-l privește pe studentul reclamant, și a suspendat pentru acesta executarea dispozițiilor articolelor anulate, până la soluționarea definitivă a cauzei.

Mai multe instituții de învățământ superior anunță aceleași măsuri

 

Iar acestea nu sunt singurele efecte ale hotărârii pe fond pronunțate de instanța suceveană. Conform Hotărârii nr. 540/2021, onorariul avocatului din oficiu, Liliana Barabas, în cuantum de 940 de lei, conform Delegației pentru asistență obligatorie nr. 1942/2021, se va asigura din fondurile Ministerului Justiției. Însă judecătoarea a obligat Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava să plătească statului suma de 1.010 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 70 de lei reprezintă taxe de procedură, iar suma de 940 de lei reprezintă onorariul avocatului din oficiu.

Universitatea are teren de depunere a recursului 5 zile de la comunicare, în ceea ce privește cererea de suspendare, dar și un termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce privește acțiunea în anulare. Cererea de recurs trebuie depusă la Tribunalul Suceava, sub sancțiunea nulității. Conform fișei dosarului, până în prezent, recursul nu a fost declarat.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava nu este singura instituție de învățământ superior de pe teritoriul României care intenționează să introducă astfel de restricții pentru cazarea în cămine, în ceea ce-i privește pe studenții care intră în  noul an universitar, începând cu data de 1 octombrie. Spre exemplu, pe site-ul Universității Tehnice de Construcții București este postat un anunț potrivit căruia, începând cu 10 septembrie, cazarea în cămine se face cu dovada trecerii unui interval de zece zile de la schema completă de vaccinare și prezentarea certificatului digital european sau un test RT-PCR efectuat la fiecare șapte zile.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu anunță, de asemenea, că, în funcție de contextul epidemiologic, poate introduce condiționarea cazării de dovada efectuării schemei complete de vaccinare sau a trecerii prin boală.

Un alt exemplu este al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, unde cazarea se va face cu dovada vaccinării, cu prezentarea unui test RT-PCR sau cu dovada trecerii prin boală.

×