x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE. Parchetul General preia ancheta în cazul incendiului cu 10 morți de la Secția ATI Piatra Neamț. Cine sunt procurorii care instrumentează cazul

UPDATE. Parchetul General preia ancheta în cazul incendiului cu 10 morți de la Secția ATI Piatra Neamț. Cine sunt procurorii care instrumentează cazul

15 Noi 2020   •   10:52
UPDATE. Parchetul General preia ancheta în cazul incendiului cu 10 morți de la Secția ATI Piatra Neamț. Cine sunt procurorii care instrumentează cazul
Sursa foto: Hepta

UPDATE 3. Procurorii au început ancheta de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Până în prezent au fost făcute primele audieri, au fost efectuate necropsii și au fost ridicate documente și aparate. Cercetările vor continua și zilele următoare.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat care este stadiul cercetărilor de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Anchetatorii au stabilit lista persoanelor care trebuie să fie audiate și au făcut deja primele audieri, ai dispus efectuarea unor necropsii și au ridicat documente și aparate.

„Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele - cazuri tip Covid. În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii Spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate și alte înscrisuri. Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile”, a anunțat Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie.

UPDATE 2. Procurorii Parchetului General au ajuns, duminică, la Piatra Neamț și au început cercetările în secția ATI. Procurorul general Gabriela Scutea a declarat că este clar că mai multe probe sunt compromise, însă din ceea ce se poate folosi și în baza altor expertize se va stabili ce s-a întâmplat.

Procurorul general Gabriela Scutea a declarat, duminică, la Antena 3, că în acest moment locul incendiului începe să fie pus la dispoziție pentru efectuarea cercetării specifice.

„Primul lucru care este foarte-foarte important în această investigație și care poate să orienteze activitățile este să se efectueze această cercetare. De aici vor rezulta variante de anchetă și vom avea în vedere faptul că sunt aspecte de ținut cont cu privire la asigurarea condițiilor tehnice pentru exploatarea acestora în cadrul spitalului. Există foarte multe activități de efectuat în acest moment de început al anchetei. (...) Este clar că sunt probe compromise, este vorba despre incendiu, dar toate activitățile se desfășoară pentru a vedea cât mai putem să folosim de acolo (...), vom avea în vedere și alte expertizei tehnice”, a spus procurorul general.

Scutea a precizat că până în prezent dosarul referitor la Maternitatea Giulești a fost singurul cu implicații în ceea ce privește o faptă de asemenea amploare.

Procurorul general a mai spus că în prezent cercetările se fac pentru ucidere din culpă.

UPDATE 1. Procurorii care instrumentează dosarul incendiului izbucnit sâmgătă seară la Spitalul Județean din Piatra Neamț sunt Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob, notează G4Media.

Procurorul Marius Iacob este cel care a instrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești, în timp ce procurorului Eduard Mihai Ilie este cel care a instrumentat incendiul din clubul Colectiv.  

-----------------------------

Știre inițială. Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț.

Cauza privind incendiul cu 10 morți de la ATI Piatra Neamț a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu.

În acest caz a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Ulterior, Parchetul General a anunțat că a preluat ancheta.

Bilanțul incendiului de la secția de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț se ridică la 10 morți și 7 răniți, între care medicul de gardă care a încercat să își salveze pacienții.

(sursa: Mediafax)

×