x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Pe model Kovesi. Fratele procurorului penal Emilian Eva și-a luat doctoratul înapoi

Pe model Kovesi. Fratele procurorului penal Emilian Eva și-a luat doctoratul înapoi

de Ion Alexandru    |    25 Mar 2021   •   07:37
Pe model Kovesi. Fratele procurorului penal Emilian Eva și-a luat doctoratul înapoi

Grupul de Investigații Politice dezvăluie o operațiune prin care directorul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, Lucian Eva, fratele celebrului procuror Emilian Eva, condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită, a fost “spălat” de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Mai exact, după ce i-au retras titlul de doctor în medicină, pe motiv de plagiat, specialiștii au decis să își anuleze propria decizie.

 

Conform Grupului de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, după tragicomica decizie în cazul plagiatului lui Kovesi („a plagiat doar câteva zeci de pagini, nu-i problemă”), CNATDCU se face încă o dată de râs. “Instituția care ar trebui să asigure credibilitatea academică în România a revenit, pe motive procedurale, asupra deciziei de a-i retrage titlul de doctor în medicină lui Lucian Eva, fratele procurorului penal Emilian Eva”, arată sursa citată.

Concret, pe 31 decembrie 2020, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare  a decis, în unanimitate, să-i retragă titlului de doctor în medicină lui Lucian Eva. Profesorii universitari care au analizat teza de doctorat a lui Lucian Eva au constatat că acesta a comis un plagiat sever, complex și repetitiv. Pe baza acestei analize, CNATDCU a decis că Lucian Eva a plagiat teza de doctorat pe care a susținut-o la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Lucian Eva e directorul Spitalului de Neurochirurgie din Iași și fratele procurorului Emilian Eva, condamnat pentru mită.

Lucian Eva a contestat decizia de retragere a titlului de doctor și, în 9 martie 2021, CNATDCU i-a admis contestația.  Potrivit GIP, care publică documente în acest sens, motivul admiterii contestației nu a fost acela că Lucian Eva nu și-ar fi plagiat teza de doctorat. “Motivul este unul procedural. Teza mai fusese analizată anterior de Consiliul Național de Etică (predecesorul CNATDCU), care decisese în 2013 să-l sancționeze pe Lucian Eva doar cu un <  >”.  “Același CNATDCU care, la sfârșitul lui decembrie 2020 decidea în unanimitate să-i retragă titlul de doctor lui Lucian Eva, a hotărât în martie 2021, cu 19 voturi <> din 21, să admită contestația lui Eva, pe motivul procedural că nu i se mai poate aplica o nouă sancțiune după cea aplicată în 2013. Lașitatea și incompetența își dau mâna la CNATDCU”, mai precizează sursa citată.

×
Subiecte în articol: lucian eva