x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Piatra, piatră de e piatră/ Îl bagă pe Blaga la apă! Dosarul ,,Mita cu granit” sapă în afaceri

Piatra, piatră de e piatră/ Îl bagă pe Blaga la apă! Dosarul ,,Mita cu granit” sapă în afaceri

de Dan Constantin    |    29 Sep 2016   •   08:31
Piatra, piatră de e piatră/ Îl bagă pe Blaga la apă! Dosarul ,,Mita cu granit” sapă în afaceri
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Pietrari și polițiști sunt personajele principale ale poveștii cu trimiteri penale scrise de procurorii anticorupție din Bihor. La prima vedere, mita vehiculată în dosar este derizorie ca valoare, dar consistentă la densitate și greu de ascuns - piatră ornamentală. Ținta DNA pare să fie un ,,pește mare”, părintele politic și mentorul ordinii și legii din zona Beiușului. Vasile Blaga este născut la Rieni, comună situată în mijlocul perimetrului carierelor de piatră de la Cărpinet, Pietroasa, Roșia. De ce venea la București Liviu Popa, șeful Poliției din Bihor, la volanul mașinii lui Blaga, tamponat strategic pe drumul spre prietenul lui, în plină anchetă a DNA?

În 29 iunie 2016, liniștea Țării Beiușului era tulburată de sirenele echipajelor de procurori, polițiști și jandarmi care descindeau la prima oră a dimineții la 19 adrese de firme și locuințe, dar și la sediile de Poliție Beiuș, Pietroasa, Cărpinet. Comunicatul DNA nu dezvăluia mare lucru, mai ,,productivi” au fost ziariștii de la Bihoreanul, mereu pe fază. Publicația menționa la o săptămână de la percheziții că au fost vizați afaceriști cu dosare în nelucrare, între care patronii unor cariere de piatră din Cărpinet care lucrează nestingheriți ,,la negru”, cu voie de la primărie și de la polițiștii care luau taxe de protecție. Descinderile din birourile și de la domiciliile șefilor Poliției din Beiuș, comisarii Remus Indrei și Dorin Vesa, cel care coordona posturile comunale, au reprezentat ,,vârful” acțiunii. Șeful de post din Pietroasa și Cărpinet, Gheorghe Bat are o casă în Rieni, taman lângă Vasile Blaga, dar patronează și cabana Andre din buza pârtiei de schi de la Vârtop, toate imobilele fiind scotocite de anchetatori în 29 iunie.

Mușuroiul s-a mișcat

Lanțul de relații piramidal, cu baza în afacerile cu piatră exploatată în rezervații naturale, trece prin Beiuș, loc dominat de ,,ordinea” instaurată de frații lui Liviu Popa, comisarii-şefi Indrei și Vesa, aflați sub umbrela de protecție a inspectorului șef IPJ Bihor, șoferul de ocazie pentru Blaga. Perchezițiile din vară nu au rămas fără urmări. După trei luni de la descinderi, comunicatul DNA din 26 septembrie detaliază o serie de acuze de corupție susținute de un martor sub acoperire. Procurorii susțin că Popa și Indrei au pretins foloase necuvenite de la martorul turnător în valoare de 11.979 lei (2.662 euro), care au constat în lucrări de renovare și mobilier pentru sediul Poliţiei din Beiuș. În 2012, martorul a făcut și racordul electric provizoriu la casa lui Liviu Popa, mită calculată de procurori la 333 de euro. Alte mite menționate sunt două tone de piatră și 11 (unsprezece) mp piatră ornamentală pretinși de Indrei de la cinci pietrari.

Legătura cu Blaga o știe tot satul

Calendarul acțiunii DNA este următorul: 29 iunie - percheziții în zona Beiuș; 5 septembrie - Liviu Popa are un accident minor pe traseul Oradea-București. Mașina era burdușită cu bani, zic surse chiar din Poliţie; 19 septembrie - percheziții la biroul și domiciliul lui Popa; 23 septembrie - eliberarea din funcția de inspector-şef IPJ Bihor a lui Popa; 26 septembrie - control judiciar pentru opt inculpaţi în dosarul ,,Mita cu granit”. Cap de listă, Liviu Popa, prietenul lui Blaga.

În 19 septembrie, Blaga Vasile a fost audiat la DNA ca martor într-un dosar. Care dosar? Secret total. Chiar de la o placă de granit afli mai multe informații decât din gurița Liviei Săplăcan, care aburește cazul cu Blaga.

×