x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie „Puciul procurorilor” vizează decapitarea justiției

„Puciul procurorilor” vizează decapitarea justiției

de Dan Constantin    |    30 Iul 2020   •   13:06
„Puciul procurorilor” vizează decapitarea justiției

Demisia „la pachet” a ministrului Justiției, a șefilor Parchetului General și ai DIICOT sunt „cererile” exprimate public de Asociația „Inițiativa pentru justiție”(AIJ). Această „solicitare” apare după ce în urmă cu o săptămână a fost difuzată de aceeași asociație, în tandem cu o „soră geamănă”, o critică severă la adresa președintelui Iohannis pentru aprecieri privind problemele statului de drept din România. Unul dintre copreședinții AIJ este colonel magistrat în Parchetul Militar. Este implicată și Armata în acest „puci”care lansează somații radicale? O clarificare se impune din partea instituției militare.

 

Apelul AIJ, difuzat în 24 iulie, analizează starea României, prezentată a fi în prag de apocalipsă, ca o prefață desprinsă din manualul de justificare a loviturilor de stat militare. Împlinirea unui an de la cazul Caracal devine prilej să evidențieze „dezastrul în care se află atât autoritățile statului, cu atribuții în apărarea ordinii și siguranței naționale, cât și sistemul judiciar în ansamblul său”. Procurorii cu „inițiativă pentru justiție”, clarvăzători, ne arată cauzele dezastrulu:

„lipsa de profesionalism, intervenția unor grupuri de interese transpartinice, reprezentând diferite zone infracționale interesate în DISTRUGEREA INSTRUMENTELOR STATALE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CRIMINALITĂȚII (sublinierea noastră), toate acestea culminând cu ASALTUL FINAL ASUPRA JUSTIȚIEI ȘI STATULUI DE DREPT DECLANȘAT ÎN ANUL 2017”(s.n).

Preambulul continuă de pe poziția unui organ invizibil, dar vigilent, care supraveghează instituțiile de forță. AIJ își arogă dreptul de a da verdicte publice cu mult peste aria de competențe a câtorva procurori:

„NU OBSERVĂM VREO ÎMBUNĂTĂȚIRE SEMNIFICATIVĂ A CAPACITĂȚII OPERATIVE A ORGANELOR CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIUL SIGURANȚEI ȘI ORDINII PUBLICE ȘI LUPTEI ÎMPOTRIVA CRIMINALITĂȚII” (s.n.).

Consecința „dezastrului” este extrasă din Rapoartele Departamentului de Stat al SUA referitoare la traficul de persoane, cu o adăugire a AIJ, de plasare a României în zona celor mai dese lovituri militare – America Centrală, și o previziune de retrogradare pentru 2020, „ceea ce presupune sancțiuni financiare, inclusiv excluderea de la accesarea unor fonduri de la FMI și BM”.

 

Țintă, Georgiana Hosu, care devine Hosu Georgiana

Atacul principal al AIJ este focalizat pe șefa DIICOT, procurorul Georgiana Hosu. Împotriva ei este prezentat un veritabil rechizitoriu întocmit de semnatarii materialului acuzator în cuprinsul căruia Georgiana Hosu este numită - ca la armată sau în actele penale de trimitere - Hosu Georgiana. Care să fie motivul principal al cererii de demisie? „Doamna Hosu Georgiana a fost și procuror de caz în dosarul «10 August», cu privire la care există indicii de gestionare defectuoasă”. De ce nu spui, Cone Fănică, de la început care-i problema?

„De la reunirea acestui dosar, la data de 23 iulie 2019, instrumentat inițial de Secția Parchetelor Militare a PÎCCJ, cu un dosar al DIICOT privind presupuse infracțiuni contra ordinii constituționale, ca procuror de caz, doamna Hosu Georgiana, contrar Codului de procedură penală, a citat ca martor PROCURORUL MILITAR CARE S-A SESIZAT DIN OFICIU ȘI A DISPUS ÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALE ÎN CAUZĂ” (s.n.).

Ca să ne fie clar, procurorul militar citat ca martor este chiar musiu Pîrlog Bogdan Ciprian, SEMNATAR AL APELULUI DE DEMISIE, în calitate de copreședinte AIJ. Acum, că ne-am dumirit de ce interesul poartă fesul propagandistului onegist, citim în cheia exactă apelul care vrea, absolut „dezinteresat”, decapitarea marilor Parchete. Gabriela Scutea, procuror general neagreat de AIJ, este „pictată” fără problemelele din perioada Kovesi, ci pentru cele câteva luni de mandat în care „a dovedit încă o dată că fie nu înțelege problematica specifică, fie intenționat încearcă să prezinte o realitate deformată, pentru a ascunde magnitudinea dezastrului”.

 

CAPUL MINISTRULUI PREDOIU VREM!

Pentru că nu se încurcă în cereri minimale, AIJ solicită intempestiv demisia ministrului Justiției, numit și el Predoiu Cătălin, cu nuanța „rechizitoriului” emis în 24 iulie. Ministrul are, printre alte vini, și „o culpă care poate fi reținută: a propus și promovat la conducerea DIICOT o persoană care nu are calitățile necesare”. Citind materialul AIJ ai impresia că AIJ are toate actele procedurale pregătite pentru a pune sub acuzare grupul infracțional organizat, după modelul chinezesc din vremea lui Mao, în BANDA CELOR TREI - Hosu, Scutea, Predoiu.

 

Pîrlog Bogdan Ciprian, locotenent-colonel magistrat, copreședinte AIJ, cere demisii pentru cei puși în funcții de președintele Iohannis

×