x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului: Obiecții în CSM

Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului: Obiecții în CSM

de Dan Constantin    |    11 Iun 2020   •   14:11
Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului: Obiecții în CSM

CSM  a analizat în ședința de plen RAPORTUL DEPARTAMENTULUI DE STAT al SUA referitoare la situația drepturilor omului în România. În dezbatere  au fost exprimate opinii critice la unele aspecte considerate incorecte privind activitatea unor instituții din sistemul judiciar. O polemică între membrii CSM a asupra referirii din Raport la Inspecția Judiciară.

Astfel, Departamentul  de Stat menționează la  subcapitolul „Lipsa unui proces public echitabil” că „au fost cazuri în care Inspecția Judiciară a fost supusă unor influențe politice crescânde și a fost folosită ocazional pentru a-i ancheta pe magistrați care încep urmărirea penală sau emit hotărâri împotriva demnitarilor membri sau aliați ai coaliției de guvernare”.

Judecătoarea  Evelina Oprina a ridicat semne de întrebare asupra surselor acestei mențiuni  care nu este susținută factual și ar trebui corectată pentru că nu exprimă adevărul. La această opinie s-a raliat și Gabriela Baltag , care a susținut tranșant că nu pot fi acceptate asemenea aserțiuni. Ele trebuie combătute , indiferent din partea cui sunt emise, a spus Baltag.

Judecătorii Kiss Andreea și Bogdan Mateescu au sărit ca arși,  susținând că nu putem afișa fals patriotism, dacă respingem stări de lucruri criticate în raportul Departamentului de Stat. Procurorul general , Gabriela Scutea a făcut câteva remarci destul de confuze  la mențiunile din Raport referitoare la comunitatea romă. 

×