x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Răsturnare de situație în dosarul "Aviasan". Fostul deputat Mihail Bodea a scăpat de închisoare

Răsturnare de situație în dosarul "Aviasan". Fostul deputat Mihail Bodea a scăpat de închisoare

24 Iul 2020   •   11:34
Răsturnare de situație în dosarul "Aviasan". Fostul deputat Mihail Bodea a scăpat de închisoare

Fostul deputat UNPR Mihail Boldea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în dosarul "Aviasan".  Acesta a fost acuzat de obţinerea frauduloasă a unui teren de 39 ha, în valoare estimată de 21 de milioane de euro.  

În luna februarie 2016, Boldea a fost condamnat la 6 ani închisoare cu executare, de către Curtea de Apel Braşov, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, 14 infracţiuni de şantaj, fals în declaraţii şi spălare de bani.

În apel, CCJ l-a achitat pentru cea mai mare parte din infracțiuni, el rămânând doar cu pedeapsa de  trei ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

Și celorlalți inculpați din dosar li s-au redus pedepsele. Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Marosy Mircea au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru spălare de bani. Costache Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, a fost achitat pentru şantaj.

Pe parte civilă, Instanţa supremă a decis confiscarea sumei de 37.235 euro de la Mihail Boldea şi ceilalţi trei inculpaţi condamnaţi.

Procesul a durat şapte ani, dosarul fiind trimis în instanţă de DNA în octombrie 2013.

Povestea terenului "Aviasan"

În perioada mai 2000 - mai 2007, pilotul de aeronave Matei Oprea şi pe Valentina Cojocaru, asociaţi şi administratori ai SC Fitoplant SRL Galaţi, şi apoi la SC Fitocom Serv SRL Galaţi, au obținut ilegal 39,61 ha, teren situat în extravilanul comunei Vânători, judeţul Galaţi. Acesta aparţinea SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA. 

Cei doi i-au implicat în afacere și pe Mircea Marosy şi Mihail Boldea, ultimul fiind avocat la Baroului Galaţi şi deputat PDL.

A urmat alăturarea prim-procurorului Costache Roşca, care i-a sprijinit pe aceștia să achiziționeze și parceleze terenul pentru a-l putea revinde. În schimbul ajutorului, magistratul a primit 2 milioane de euro, bani proveniți din vânzarea proprietății.

Terenul a fost inițial agricol, și se afla în extravilanul comunei Vânători (fost "Aviasan" şi fostă Aerobaza Galaţi), al cărui proprietar era statul român.

La 24 august 2000, SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA (care cuprindea Aerobaza Tuzla) a vândut către firma Fitoplant SRL activul societăţii, alcătuit dintr-un hangar reparaţii, depozit de carburanţi, staţie meteo, rezervor de benzină, două bazine de benzină, rezervor de motorină, rampă auto şi anexe. Terenul aferent, în suprafaţă totală de 39,61 ha, a fost dat doar în folosinţă.

Încheierea unui act de vânzare-cumpărare în formă autentică era condiţionată de obţinerea, de la Fondul Proprietăţii de Stat (FPS), a dreptului de proprietate, lucru care însă nu s-a întâmplat.

Cumpărătorul nu a obţinut dreptul de proprietate din cauza lipsei certificatului de atestare a dreptului de proprietate de la Ministerul Transporturilor. Instituția a refuzat eliberarea certificatului pe motiv că SC Fitoplant SRL nu era societate cu capital de stat şi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a deveni proprietarul terenului.

Potrivit legii, terenul trebuia să treacă în proprietatea Consiliului Local Vânători. Fitoplant SRL a cerut însă dizolvarea şi radierea SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA pentru ca terenul să nu mai poată fi predat Consiliului Local.

Documente false, tranzacții ilegale

Pentru a intra în posesia terenului, în martie 2007, fostul deputat Mihail Boldea aîntocmir un antecontract de vânzare-cumpărare fals, datat  anterior, respectiv august 2004, în care scria că SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA, radiată în 2005 la cererea Valentinei Cojocaru, și reprezentată de o persoană care nu știa despre tranzacţie şi nici nu avea vreo calitate în societatea, se obliga să vândă către SC Fitocom Serv SRL Galaţi, la un preţ de 300 milioane lei vechi, terenul de 39,61 de hectare, la prețul de 30.000 de lei.

Procurorii spun că actul fals a putut fi întocmit deoarce deputatul s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. El a mai fi contrafăcut şi alte înscrisuri, printre care un certificat de atestare a dreptului de proprietate, din care rezulta că SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA este proprietara terenului. Judecătoria Galaţi a perefectat cumpărarea terenului de către SC Fitcoom Serv SRL, în baza sentinţei civile nr.2887/02.04.2007, rămasă definitivă prin neapelare.

Anchetatorii susţin că, la 14 mai 2007, Mihail Boldea a sustras certificatul fals de atestare a dreptului de proprietate din dosarul civil aflat la arhiva Judecătoriei Galaţi.

După pronunțarea sentinței, primarul comunei Vânători şi Consiliul Local au făcut plângeri penale și acţiuni civile în instanţă.

În perioada 2007 - 2008, pentru a-i determina pe primarul comunei Vânători şi pe cei 13 consilieri locali să renunţe la acţiuni şi pentru a putea intabula terenul, Mihail Boldea i-a pus pe Mircea Marosy şi Valentina Cojocaru, care au formulat plângeri nereale faţă de primar şi consilierii locali.
Acestea au făcut obiectul a trei dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Prim-procurorul Costache Roşca a decis instrumentarea cu prioritate a cazului și a efectuat el personal cercetări sau a dispus procurorilor din subordine și organelor de poliţie, astfel încât urmărirea penală a început, în mod ilegal şi abuziv, împotriva edilului.

În urma amenințărilor repetate și a fricii, conducerea comunei a renunţat la acţiunile civile şi penale.

Ulterior, Mihail Boldea, Marosy, Cojocaru şi Oprea au dezmembrat terenul. Prin mai multe tranzacţii imobiliare, ei au ascuns provenienţa ilicită a parcelelor și le-au vândut.

În declaraţiile de avere din anii 2008 - 2012, fostul deputat Mihail Boldea a făcut menţiuni nereale, specificând că a împrumutat trei persoane cu suma de 350.000 euro. În realitate, această sumă reprezenta o restituire din totalul sumei de 590.000 euro, primită cu ocazia intermedierii  terenului, ca răsplată pentru infracţiunile comise.

Inculpaţii s-au înţeles să efectueze fictiv plata/încasarea sumei de 30.000 de lei, menţionată ca preţ în antecontractul de vânzare-cumpărare, sens în care au fost emise fictiv mai multe dispoziţii de plată.

 

×