x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Războiul Kovesi-Bica, mutat în Black Cube

Războiul Kovesi-Bica, mutat în Black Cube

de Dan Constantin    |    17 Noi 2016   •   13:15
Războiul Kovesi-Bica, mutat în Black Cube
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Conflictul dintre Codruța Kovesi și Alina Bica s-a reaprins spectaculos prin apariția fostei șefe a DIICOT în calitate de apărător în dosarul Black Cube. Alina Bica, intrată în baroul din Craiova după ce a fost eliberată din arest în dosare instrumentate de DNA, se confruntă indirect cu Kovesi ca avocat al fostului colonel SRI Daniel Dragomir. Din această postură, Bica află multe dintre informațiile care pot fi incomode pentru Kovesi, cele două vedete ale magistraturii fiind într-un război total. Kovesi are momentan avantajul stării de inculpat în care a trimis-o pe Bica, dar și laureata Stelei Polare are punctele ei slabe, exact ținta echipei Black Cube.

Ancheta Black Cube bate pasul pe loc. Procurorului-șef Horodniceanu i-a căzut pe cap acest caz fiind prins într-un război al altora. Conflictul dintre DNA și DIICOT, având la mijloc SRI, era de notorietate în sferele înalte ale puterii în vremea lui Băsescu. Plecat de la o ceartă între femei, dar întreținut cu abilitate sub deviza ,,dezbină și stăpânește”, a ajuns o problemă de stat, cu convocări la Cotroceni, demisii retrase și decapitări de instituții. Conflictul nu a fost tranșat definitiv în favoarea șefei DNA prin eliminarea Alinei Bica de la conducerea DIICOT în noiembrie 2014. Resorturile lui funcționează, au loc noi episoade, dezvăluiri nu ,,pe surse”, ci direct de la protagoniști. Cum a ajuns ca antipatia dintre Kovesi și Bica, plecată dintr-o discuție profesională, să tot crească până la dușmănie și criză instituțională arată cât de șubred este statul de drept în România. Cazul Bărbuceanu - comisarul arestat în 2013 - a impus convocarea celor două la Cotroceni. Ambițiile divelor se jucau însă cu libertatea unor oameni.

,,Vor să mă facă SRI și Kovesi”

Bica povestește nu la gura sobei, ci la un post de televiziune, că primele discuții au apărut imediat după venirea doamnei Kovesi la București, în urmă cu zece ani. ,,Când a avut loc schimbarea procurorului-general în 2006 și Botoș a părăsit și a venit Kovesi, a avut loc o deteriorare a relației între mine și ea. La două săptămâni de la preluarea mandatului.” Au urmat alte discuții, plânsete, transfer la Ministerul Justiției și ciocniri cu scântei din pozițiile de vârf la care ajunseseră în 2013 - Kovesi la DNA, Bica la DIICOT. Băsescu este prins și el de tors amintiri la tv. ,,Bica a venit de două ori la mine să-și dea demisia și mi-a spus: vor să mă facă SRI și Kovesi. Nu i-am dat dreptate. Pe Kovesi și Coldea i-am chemat la mine pentru că era un conflict la vârfuri” - confirmă Băsescu războiul celor două roze. În fața lui Băsescu, ,,părțile” s-au acuzat reciproc de abuzuri. ,,A fost o discuție destul de tensionată”, apreciază Bica, ceea ce în limbaj diplomatic semnifică o ceartă ca la ușa cortului. Plasăm momentul, din relatările povestitorilor, în noiembrie 2013. După un an, când adversara ei fusese încătușată și arestată, Kovesi declară cinic - nu am un război personal cu Alina Bica.

,,Relația cu Kovesi a fost dintotdeauna rea”

Bica, intodusă în secretele cazului Black Cube din postura de avocat al colonelului (r) Daniel Dragomir, are motivații personale puternice să obțină un succes pentru clientul ei. Dragomir i-a angajat pe investigatorii israelieni să-i afle secretele neplăcute din dulapul cu scheleți ai Codruței Kovesi. Bica știe multe despre dușmanca ei, dar nu le poate deversa spre public. Aflăm doar cu lingurița că ,,relatia cu Laura Kovesi a fost dintotdeauna rea. În timp am încercat să ameliorez relația, dar nu am reușit”. Dosarul Black Cube îi oferă prilejul revanșei sau al marii împăcări. Evident la schimb.

 

Când vede pozele în care apare lângă Codruța Kovesi, Alina Bica spune acid: ,,Ce imagine urâtă!”

 

Cine a făcut sudura binomului. Mâna nevăzută care varsă informații top-secret

Cum vrea DIICOT să pună capac pe dosar

Black Cube este pentru DIICOT ca mortul mutat de polițist pe Academiei pentru că nu știa cum se scrie Edgar Quinet. Informații devastatoare apar din stenogramele interogatoriului luat în cadrul comisiei rogatorii în Israel coordonatorului acțiunii de scotocire prin arhivele electronice ale apropiaților Codruței Kovesi. Din declarațiile lui Zorella date procurorilor afli secrete bine ascunse, confirmarea unor supoziții și maniera de acțiune a unor servicii secrete. Stenogramele au fost publicate în serial de Ion Cristoiu, ,,ales” de o mână nevăzută care i le-a pus pe masa la Biblioteca Academiei Române. Ca în afacerea Watergate, cineva, evident dintr-un serviciu secret, a dat certitudinea documentelor. Pătrunderea în zona secretelor a fost graduală; în 7 noiembrie a publicat ,,caimacul”. Scriptul discuției dintre Daniel Dragomir și foștii angajați ai Mossad, contactați pentru operațiunea Tornado, relevă că motivul sudării binomului era ancheta nefăcută de Kovesi asupra închisorilor secrete ale CIA din România, iar eliminarea lui Dragomir din SRI pleacă din împărțirea banilor pentru răscumpărarea ziariștilor din Irak.

A doua zi, DIICOT dă un comunicat de presă în care vrea să se disculpe de bănuiala că de la procurorii români ar pleca scurgerile de informații incendiare. Aflăm din această spaimă că dosarul Black Cube are 13 volume și, ghinion, tocmai cel cu răspunsul la comisia rogatorie s-a vărsat în public. DIICOT insinuează că apărătorii inculpatuluii ar fi sursa dezvăluirilor lui Cristoiu (nenumit), deoarece ,,apărătorii sunt singurele persoane care au deținut în mod legal copii de pe actele dosarului în cauză. Între apărători este și Alina Bica, avocata dezmințind că apărătorii ar fi distribuit stenogramele. DIICOT semnalează și ,,supraîncărcarea” media cu documente prezentate prematur și disparat și strecoară și o amenințare la adresa ,,platformei” oferite zilnic... într-o manieră care depășește curiozitatea normală a oricărui jurnalist (sublinierea noastră). În final, DIICOT cere un punct de vedere de la CSM! Zbang, mămăliga-n geam! 

Domnul Horodniceanu află din Black Cube povestea cu mortul mutat de polițist din str. Academiei pentru că nu știe cum se scrie Edgar Quinet.

×