x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Războiul lui Roibu cu polonezii, terminat la CEDO

Războiul lui Roibu cu polonezii, terminat la CEDO

de Dan Constantin    |    02 Iul 2020   •   10:56
Războiul lui Roibu cu polonezii, terminat la CEDO
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Conflictul pe care conducerea OLTCHIM ,în perioada de glorie a directoratului Roibu, l-a purtat cu acționarul minoritar Petro Carbo Chem( PCC) s-a încheiat la CEDO. Curtea de la Strasbourg s-a pronunțat doar asupra războiului mediatic purtat de cele două părți, dând o mică satisfacție polonezilor, care nu au reușit, de-a lungul anilor, să se instaleze ca proprietari cu putere de decizie la Rm. Vâlcea, dar au făcut mult zgomot. Problemele de fond care au măcinat o mare firmă din industria chimică sunt partea nevăzută a aisbergului care a lovit economia românească.

 

Polonezii, acum prezentați ca un holding cu activități diverse în Europa, cu sediul la Duisburg (Germania), au reclamat la CEDO că instanțele românești le-au îngrădit dreptul la viața privată și la libertatea de expresie. Cererea nr. 21768/12, depusă în 9 aprilie 2012, devine cauza „PCC contra României”, judecată în 9 iunie 2020 în camera de consiliu, Hotărârea fiind publicată în 30 iunie. Este de reținut povestea acestui proces care relatează și analizează doar din punctul de vedere al competenței CEDO „epopeea Oltchim”; filele dosarului conțin doar partea vizibilă a măririi și decăderii companiei care a fost timp de decenii una din perlele industriei chimice din România. În perioada 2008-2018, acționarul minoritar, reprezentat în consiliul de administrație OLTCHIM, s-a opus constant deciziilor luate de managementul încredințat de acționarul majoritar - statul român - lui Constantin Roibu. Punctul de conflict major l-a reprezentat decizia de conversie a unor datorii istorice reclamată la Comisia Europeană de PCC ca fiind ajutor de stat mascat, practică interzisă de UE. Decizia de la Bruxelles nu a respins atunci acțiunea statului de conversie a datoriilor. Problemele din interiorul companiei au ajuns subiect de dezbatere în presa din România, cele două părți dând informații și interviuri care reflectau clar pozițiile de adversitate a intereselor. Roibu i-a acuzat pe polonezi că joacă rolul calului troian pentru a pune mâna pe companie, creând dificultăți deliberate în procesul de privatizare. În plus, erau puse în circulație informații despre apartenența directorilor polonezi la fostele servicii de securitate comuniste, continuate cu o colaborare cu alte servicii secrete estice active pentru acapararea de poziții strategice în economia României.

 

Dosar de presă voluminos

 

Polonezii s-au prezentat la CEDO cu un dosar de presă în care sunt reținute opiniile lui Constantin Roibu care le-ar fi prejudiciat imaginea și interesele. În instanțele din România au fost deschise, între cele două părți, numeroase procese. Roibu și Oltchim îi dădeau în judecată pe polonezi, care, la rândul lor, deschideau procese împotriva lui Roibu și Oltchim. În 9 iunie 2009, PCC deschide o acțiune împotriva lui CR, care susținuse în presă că polonezii sunt răspunzători pentru situația economică precară a Oltchim. PCC consideră că afirmațiile sunt false și defăimătoare și le-au deteriorat imaginea și reputația. La Judecătoria Vâlcea, PCC pierde procesul în 26 ianuarie 2010, partea adversă - Constantin Roibu - cerând daune simbolice de 1 leu (0,23 euro). În hotărârea instanței, publicată în ziare, era menționată opinia lui CR care susținea că reclamata este concurentul direct al Oltchim în Europa Centrală și de Est și conduce un război media împotriva intereselor companiei unde se infiltrase ca acționar minoritar. Curtea de Apel Pitești menține, în 23 iunie 2010, decizia instanței din Vâlcea, iar Înalta Curte de Casație și Justiție respinge, în 24 ianuarie 2012, recursul PCC. În alt șir de procese, Oltchim pierde acțiunile penale deschise împotriva PCC, în care grupul polonez era acuzat că a folosit informații confidențiale. O altă hotărâre a instanței din Vâlcea, din 28 decembrie 2012, menționează că polonezii nu au desfășurat o concurență neloială. Deși Constantin Roibu își dăduse demisia de la conducerea Oltchim în septembrie 2012, după 21 de ani de directorat, procesele cu PCC continuau. În 13 mai 2014, la instanța de apel din Timișoara, combinatul chimic pierdea acțiunea deschisă împotriva PCC pentru o campanie de presă considerată denigratoare.

 

„Roibu și Oltchim îi dădeau în judecată pe polonezi, care, la rândul lor, deschideau procese împotriva lui Roibu și Oltchim”

 

 

×