x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Scandalul vaccinurilor anti COVID-19. Premierul Florin Cîțu vorbește despre ancheta care îl vizează

Scandalul vaccinurilor anti COVID-19. Premierul Florin Cîțu vorbește despre ancheta care îl vizează

22 Sep 2021   •   17:35
Scandalul vaccinurilor anti COVID-19. Premierul Florin Cîțu vorbește despre ancheta care îl vizează

Premierul Florin Cîțu spune că ancheta privind achiziția de vaccinuri arată că justiția funcționează, dar îi pare revoltător faptul că numele său este asociat cu ancheta, care, în prezent, este in rem. El precizează că toți miniștrii Sănătății au semnat.

Potrivit premierului Florin Cîțu, vaccinul a fost contractat în condițiile în care autorizarea, eficacitatea și capacitatea de producție erau încă incerte, însă Comisia Europeană și statele membre și-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru blocul comunitar, dată fiind situația pandemică.

„În momentul de față, Comisia Europeană a asigurat accesul la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin pentru anul 2023, adică de 10 ori mai mult decât populația UE. România, în baza negocierilor cu CE și a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, poate accesa aproximativ 4,3 la sută din numărul de doze autorizate la nivelul UE. Este cotă parte. Acest procent reprezintă procentul populației României raportat la populația UE, plus SEE”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a explicat că pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății, iar de-a lungul pandemiei, pentru achiziția vaccinurillor anti-COVID-19 au semnat Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă și Florin Cîțu, când a fost ministru interimar al Sănătăății.

„Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, domnul Nelu Tătaru pentru 33 de milioane de doze, eu am semnat pentru 4 milioane de doze și doamna Mihăilă pentru 21.000. Dacă era prea mult putea să spună că nu mai e nevoie. Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar este semnată comanda de domnul Vlad Voiculescu”, a mai spus Cîțu.

Despre anchetele deschise de DNA, Cîțu spune că sunt in rem, „ceea ce arată că Justiția funcționează”.

„Oamenii aceia când primesc o informație care este pe formă corectă și încep cercetările. Dar e pe faptă, nu pe persoană. Ceea ce mi se pare mie mizerabil și revoltător e că asociezi persoana mea cu aceste sesizări, pentru că este vorba despre faptă, nu despre persoană”, potrivit premierului.

El spune că nu are nicio informație despre aceste dosare.

„Nu am fost informat, nu am nicio treabă, dar trebuie să remarc coincidența apariției acestor informații cu câteva zile înaintea congresului PNL. Înțeleg frustrarea unora, înțeleg că se țin de funcții, înțeleg toate aceste lucruri. Eu mă voi concentra în continuare pe actul de guvernare, ignorând atacurile politicienilor”, conchide premierul.

Un dosar penal privind modalitatea de cumpărare a vaccinurilor anti-COVID-19 a fost deschis în România. Urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem.

Mediafax

×
Subiecte în articol: florin citu vaccin COVID ancheta