x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Sondaj de opinie pentru credibilizarea sistemului judiciar, realizat de doi experți ai Primăriei Aiud

Sondaj de opinie pentru credibilizarea sistemului judiciar, realizat de doi experți ai Primăriei Aiud

de Ion Alexandru    |    11 Feb 2021   •   07:59
Sondaj de opinie pentru credibilizarea sistemului judiciar, realizat de doi experți ai Primăriei Aiud

Consiliul Superior al Magistraturii a contractat, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană demarat în 2018 și finalizat anul acesta, servicii de realizare de sondaje de opinie de la compania unor funcționari din Primăria Aiud. Este vorba despre SC CC SAS SRL, din Cluj-Napoca, deținută de Septimiu Alexandru Suciu și Valeriu Ioan Inceu, primul expert proceduri administrative, iar al doilea expert programare bugetară din cadrul Primăriei Aiud. Unul dintre cei doi este un apropiat al celebrului “Grup de la Cluj” și, în urmă cu opt ani, a vândut, alături de câțiva oameni de afaceri, o companie soției actualului președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

 

Povestea începe pe 21 noiembrie 2018, când Consiliul Superior al Magistraturii a contractat, prin organizarea unei proceduri simplificate, servicii pentru efectuarea unui sondaj de opinie privind percepția publică a justițiabililor și a profesioniștilor din domeniul juridic asupra sistemului judiciar și a actului de justiție, pentru identificarea cauzelor nivelului scăzut de percepție întregistrat în acest sector de activitate. Sondajul urma să edifice și cu privire la principalele surse de informare și a canalelor de comunicare care au generat acest nivel de percepție.

Contractul a fost încheiat, conform anunțului de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), cu societatea clujeană SC CC SAS SRL. Valoarea serviciilor s-a ridicat la 431.018 lei cu tot cu TVA. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), firma în cauză , înființată în anul 2005, îi are drept asociați persoane fizice pe Septimiu Alexandru Suciu, pe Valeriu Ioan Inceu și pe Liliana Inceu.

Septimiu Alexandru Suciu a fost asociat în cadrul celebrei companii Metro Media Transilvania, însă a părăsit, în anul 2012, structura acționariatului, după ce, împreună cu partenerul său de afaceri de la acel moment, Emil Dănilă, i-a cesionat părțile sociale Mariei Semeniuc. De asemenea, Suciu a fost asociat în cadrul CAES – Centrul de Analiză Economică și Socială SRL, împreună cu Dan Florentin Chitribucă și Mircea Ioan Comșa, care, în cele din urmă, au cesionat toate părțile sociale către Maria Dîncu, nimeni alta decât soția actualului președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, la rândul său acesta din urmă fiind un jucător activ pe piața sondajelor de opinie. 

 

Grup-țintă, 600 de persoane. Inclusiv de la DNA

 

Revenind la contractul privitor la cercetarea sociologică pe care Consiliul Superior al Magistraturii a comandat-o de la firma SC CC SAS SRL în anul 2018, sondajul urmărea să contribuie, conform cerințelor autorității contractante, la îmbunătățirea percepției publice a sistemului judiciar, prin dezvoltarea mijloacelor de comunicare și consolidarea competențelor de comunicare externe la nivelul sistemului judiciar.

Un alt obiectiv vizat era acela al creșterii transparenței și accesibilității serviciilor furnizate de sistemul judiciar, precum și creșterea gradului de educație juridică a publicului și conștientizarea drepturilor cetățenești. Sondajul comandat trebuia efectuat pe un grup-țintă de 600 de persoane cu atribuții în domeniul comunicării publice, din rândul judecătorilor, procurorilor, purtătorilor de cuvânt, inclusiv din cadrul CSM, al Ministerului Justiției, Ministerului Public, DNA și DIICOT.

Managerul de proiect, judecătoarea Andreea Chiș

 

Managerul de proiect, conform documentației de atribuire a contractului, este judecătoarea Andreea Chiș (FOTO), membru al CSM, care, la începutul anului trecut, a primit chiar de la CSM o decizie prin care s-a stabilit că a afectat reputația judecătoarei Dana Gîrbovan, Președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

În octombrie 2019, Dana Gîrbovan, care fusese propusă de fostul premier Viorica Dăncilă să preia portofoliul Ministerului Justiției, propunere care nu a fost acceptată de președintele Klaus Iohannis, a revenit asupra demisiei pe care și-o depusese, în prealabil, din magistratură, a cerut să îi fie apărată reputaţia care i-a fost grav afectată printr-un mecanism clasic de dezinformare, în raport cu acţiunea judecătorului Andreea Chiş, membru CSM. Aceasta din urmă a preluat o știre care s-a dovedit a fi nereală, conform căreia Dana Gîrbovan fost în casa fostului deputat PSD Florin Iordache pentru a-şi negocia funcţia de ministru al justiţiei.

Conform Inspecției Judiciare, acest lucru a fost de natură de a afecta reputația profesională a judecătoarei Gîrbovan.

Doi dintre cei trei asociați ai companiei de sondare sunt angajați la o primărie liberală

 

“Jurnalul” a descoperit faptul că doi dintre cei trei patroni ai SC CC SAS SRL, Septimiu Alexandru Suciu și Valeriu Ioan Inceu, s-au angajat, în 2019, la Primăria Aiud, condusă de primărița liberală Iulia Adriana Oana Badea, realeasă la scrutinul din 27 septembrie 2020.

Povestea angajării la această primărie este, ea însăși, interesantă. În 16 iulie 2019, instituția în cauză a publicat un anunț de reluare a selecției pentru mai multe posturi de expert în proceduri administrative, în programare bugetară și în procese și planificări, în cadrul unui proiect denumit “Administrație publică locală eficientă pentru cetățeni”. În 29 iulie, s-a întrunit Comisia de evaluare și selecție, pentru a evalua cele patru dosare de candidatură depuse. Un dosar era al lui Septimiu Alexandru Suciu, al doilea al partenerului său din firmă, Valeriu Ioan Inceu, iar celelalte două fuseseră depuse de Alina Claudia Bîrsan și de Maria Roxana Ateșoae. Suciu și Inceu au obținut punctajul maxim – 100 de puncte pentru funcțiile de expert în proceduri administrative și de expert în programare bugetară, motiv pentru care, în cele din urmă, Comisia a hotărât admiterea lui Septimiu Alexandru Suciu pentru postul de expert în proceduri administrative, iar a lui Valeriu Ioan Inceu pentru postul de expert în programare bugetară.

Milioane de lei pe consultanță, tipografii și materiale promoționale

 

Contractul companiei SC CC SAS SRL cu Consiliul Superior al Magistraturii este doar o parte a proiectului demarat de CSM, în 2018, denumit “Transparență, accesibilitate și educație juridică, prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar”, proiect cofinanțat prin programul POCA 454.

Beneficiar al proiectului este Consiliul Superior al Magistraturii, iar partenerii sunt  Școala Națională de Grefieri, Inspecția Judiciară, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Institutul Național al Magistraturii și Ministerul Justiției. Programul a demarat în data de 15 septembrie 2018 și urma să se deruleze pe o perioadă de 36 de luni. Valoarea totală a proiectului care face obiectul contractului de finanțare este de 29.667.068 lei, din care 24.915.549,65 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, iar 4.751.518,35 lei reprezintă cofinanțarea beneficiarului și a partenerilor.

SC CC SAS SRL este doar una dintre companiile care au contribuit cu servicii la realizarea acestui proiect. CSN a mai contractat servicii de organizare de evenimente și de furnizare de materiale promoționale, în valoare de 2.504.119 lei, de la SC Dal Travel SRL, dar și servicii de editare a materialelor și de tipărire de la Tipografia Prod Com SRL, căreia i-a plătit 1.850.423,82 de lei.

În cadrul proiectului, au fost achitați 45.000 de lei pentru servicii de traducere, iar 93.296 de lei au fost cheltuiți pe studii și consultanță oferite de Wolters Kluwer România SRL. De asemenea, au mai fost contractate servicii de editare, machetare și grafică, în cuantum de 119.900 de lei, de la Tesla Automatic SRL, fiind, totodată, achiziționate echipamente IT în valoare de 1.624.532,07 lei.

Alți 65.000 de lei au fost cheltuiți pe servicii de transport aerian, iar 2.170.679 de lei au reprezentat servicii de consultanță și de elaborare a unor documente, prestate de SC BDR Associates Communication Group SRL.

Fostul judecător și membru al CSM, Adrian Toni Neacșu, scrie, pe contul său de socializare, în legătură cu aceste achiziții, că actualul CSM anunță “finalizarea unui proiect la fel de lacom cu banii cum erau cele care mă revoltau când eram înăuntru și cărora nu le găseam rostul: Comunicarea publică la nivelul sistemului judiciar. (…) Concret, pentru 6 milioane de euro ne-am ales cu actualizarea unui Ghid de bune practici în relaţia sistemului judiciar cu mass-media, un Ghid de bune practici bune cu celelalte profesii juridice, în special avocaţii(…) și un Îndrumar cuprinzând linii directoare pentru utilizarea de către magistraţi și instituţiile din sistemul judiciar a spaţiului social media/ platforme on-line (adică Facebook)”. “Realitatea e că instanțele și parchetele comunică la fel de prost ca acum doi ani, că relația judecători-avocați este mai proastă ca niciodată și că magistrații activiști se penibilizează la fel ca acum doi ani pe Facebook, ba chiar au trecut între timp și pe Tik Tok”, a conchis avocatul.

 

×