x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UDMR le-a pregătit celor de la USR “nucleara” în cazul desființării SIIJ. Anchetatorii și dosarele se mută la Secția de Urmărire Penală

UDMR le-a pregătit celor de la USR “nucleara” în cazul desființării SIIJ. Anchetatorii și dosarele se mută la Secția de Urmărire Penală

de Ion Alexandru    |    16 Apr 2021   •   07:09
UDMR le-a pregătit celor de la USR “nucleara” în cazul desființării SIIJ. Anchetatorii și dosarele se mută la Secția de Urmărire Penală

În plin conflict politic major între PNL și USR-PLUS, generat de demiterea de către premierul Florin Cîțu a lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan de la conducerea Ministerului Sănătății, UDMR, care și-a declarat sprijinul total pentru actualul șef al Executivului, le pregătește lui Dan Barna și Stelian Ion lovitura decisivă. Proiectul de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, trecut, deja, de Camera Deputaților, a fost amendat, în Comisia Juridică a Senatului, de către senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt. Amendamentele depuse mută, practic, structura SIIJ în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, cu tot cu procurori și personal tehnic. Aceeași Secție de Urmărire Penală primește competență de a instrumenta dosarele SIIJ, și nu DNA și DIICOT, apa cum vrea ministrul USR al Justiției, Stelian Ion. Mai mult, angajarea procurorilor de caz se face prin ordin al procurorului general, cu aviz conform de la Plenul CSM, iar concursul este susținut în fața unei comisii gestionate, de asemenea, de Plenul CSM.

Cele două amendamente depuse de senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt (FOTO) au fost înregistrate deja la Comisia Juridică a Senatului, care trebuie să întocmească raportul cu privire la Legea de desființare a SIIJ. Parlamentarul în cauză dă, astfel, semnalul că formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu agreează deloc formula propusă de USR, prin ministrul Justiției, Stelian Ion, de a da pe mâna procurorilor DNA dosare penale care vizează judecători, procurori sau chiar membri ai CSM, pentru a evita, astfel, întoarcerea la practicile abuzive din timpul mandatului Laurei Codruța Kovesi. Stelian Ion pur și simplu dorea desființarea SIIJ, întoarcerea procurorilor la parchetele de unde proveneau, iar toate dosarele să plece fie la DNA, fie la DIICOT.

Legea a trecut de Camera Deputaților, cu o modificare fundamentală, în sensul că urmărirea penală, arestarea și trimiterea în judecată în cauzele care ar fi trebuit să fie de competența SIIJ, să se facă doar cu aviz de la secțiile CSM. UDMR a atras atenția, încă de la momentul când proiectul de desființare a SIIJ se afla în lucru, că dorește înființarea unei structuri specializate la Parchetul General.

 

Haterii Secției o doresc pur și simplu rasă de pe fața pământului

Senatul, fiind camera decizională, are în dezbatere proiectul de lege. Însă senatorul UDMR Csaszar Karoly Zsolt încearcă să pună frâu întoarcerii la vechile practici cu dosarele magistraților. Astfel, primul amendament depus de acesta propune ca toate posturile aflate în schema de funcții și de personal a SIIJ, la data intrării în vigoare a legii de desființare, să rămână în schema Parchetului General și să fie redistribuite Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUP).

Mai mult,  senatorul propune ca, în funcție de nivelul de activitate, numărul de procurori al Secției de Urmărire Penală să poată fi modificat prin Ordin al procurorului general, cu avizul conform al Plenului CSM. “Odată desființată SIIJ, schema posturi și de personal revine SUP, secție deja existentă, nefiind nevoie de înființarea unei structuri noi în acest sens”, motivează autorul amendamentului.

 

Plenul CSM, pe care Stelian Ion l-a vrut scos din problema desemnării procurorilor, reprimește  rolul decisiv

Al doilea amendament depus repară o altă situație generată de forma legii adoptată de Camera Deputaților. Senatorul UDMR arată că “în prezent, SIIJ are competență exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de procurori și judecători, inclusiv de procurori și judecători militari sau de magistrații care au calitatea de membri ai CSM”. Ca atare, la articolul 3 din legea de desființare, se propune modificarea, în sensul că toate dosarele SIIJ intră în competența Secției de Urmărire Penală și Criminalistică. În forma adoptată de Camera Deputaților, aceste dosare, dacă vizau fapte de corupție, se preluau de către DNA, iar cele de crimă organizată la DIICOT.

Lucrurile merg și mai departe. “Pentru a putea instrumenta aceste dosare, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică trebuie să încadreze procurori numiți prin ordin al procurorului general al PÎCCJ cu aviz conform al Plenului CSM”, se arată în amendament. Mai mult, se propune ca “pentru a fi numiți în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, procurorii trebuie să aibă cel puțin gradul profesional de parchet de pe lângă curte de apel, o vechime de minimum zece ani în funcția de procuror sau de judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de o comisie constituită în acest sens”.

Iar ca lovitura să fie cu adevărat crâncenă, același senator UDMR propune ca această comisie să fie numită prin Ordin al procurorului general și să fie formată din: doi procurori de la Parchetul General propuși de procurorul general, doi procurori din cadrul Inspecției Judiciare desemnați de către Plenul CSM la propunerea procurorului general și un formator din cadrul Institutului Național al Magistraturii.

×