x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Comuna Ciugud a fost premiată la Gala Smart City Industry Awards

Comuna Ciugud a fost premiată la Gala Smart City Industry Awards

21 Dec 2020   •   15:02
Comuna Ciugud a fost premiată la Gala Smart City Industry Awards
Sursa foto: Foto: Facebook/ Primăria comunei Ciugud

Comuna Ciugud a fost premiată, duminică seara, la Gala Smart City Industry Awards, pentru proiectele ce au ca scop crearea primei comunități creativ inteligente din mediul rural din România.

Ciugud a primit premiul Best Smart Village Project pentru proiectele smart implementate în ultimii ani pentru digitalizarea administrației publice, educație, susținerea economiei locale sau pentru protejarea mediului înconjurător. Gala a fost organizată de Asociația Română pentru Smart City.

„Premiul este de fapt o recunoaștere națională a faptului că „smart village” devine tot mai mult o realitate și nu mai este doar un concept, ci este dovada că satele românești pot fi inteligente. Smart Village poate fi orice comunitate rurală din România, dacă înțelege că poate să se dezvolte inteligent, folosind soluțiile tehnologice moderne, dar păstrându-și identitatea rurală. Pandemia ne-a demonstrat că trebuie să fim pregătiți pentru a face față și situațiilor dificile, iar tehnologia este un ajutor important. În centrul oricărui proiect, indiferent că vorbim de smart city sau de smart village, trebuie să se regăsească însă cetățeanul care trebuie să simtă că inovația și tehnologia îi fac viața mai frumoasă și mai ușoară. Mulțumim Asociației Române pentru Smart City, care devine prietenul comunității noastre, dar și un partener extrem de important pentru promovarea conceptului „smart village” în România”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

„Comuna Ciugud devine comunitate reper pentru cele peste 3.000 de comune și comunități ale României obligate de contextul actual să se digitalizeze. Ne propunem ca în 2021 să promovăm modelul Ciugud Smart Village tuturor comunităților rurale și periurbane, astfel încât expertiza prietenilor noștri din județul Alba să poată ajunge și la cei peste 8,7 milioane de români care trăiesc în mediul rural. Domnul Primar Gheorghe Damian și echipa sa au demonstrat în ultimii ani că inovarea, atragerea de investiții și deschiderea modelului de a face administrație pot accelera procesele de dezvoltare ale comunităților locale”, a spus Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City.

Gala Smart City Industry Awards 5 a fost organizată de Asociația Română pentru Smart City și difuzată online. Evenimentul a premiat cele mai bune proiecte tip Smart City implementate la nivel național pe parcursul anului 2020, cât și eforturile susținute ale instituțiilor, companiilor și persoanelor pentru dezvoltarea industriei.

În prezent, Ciugudul este promotor național al conceptului „smart village” implementând numeroase soluții inovatoare pentru a fi mai aproape de cetățean. Astfel, comuna este prima din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetățenilor aplicații și o platformă smart cu servicii publice digitale. De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent și un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, folosește un autoturism electric în activitatea curentă sau își asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene și cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din România care are cele mai multe stații gratuite de încărcare pentru autoturismele electrice (un punct de încărcare la 1000 de locuitori).

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este „Ciugud Smart School”, proiect prin care, în anul 2019, a înființat prima „școală inteligentă” din mediul rural din România.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ciugud smart city industry awards