x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Consiliul General al Municipiului Bucureşti aprobă înfiinţarea a 10 companii municipale

Consiliul General al Municipiului Bucureşti aprobă înfiinţarea a 10 companii municipale

29 Mar 2017   •   18:50
Consiliul General al Municipiului Bucureşti aprobă înfiinţarea a 10 companii municipale

Consilierii generali ai Capitalei au fost de acord, miercuri, cu înfiinţarea a zece societăţi comerciale pe acţiuni deţinute de Municipalitate, printre care Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, Compania Municipală Energetică sau Compania Municipală Consolidări, proiectele de hotărâre fiind adoptate cu susţinerea PSD, ALDE şi, parţial, a PMP, în timp ce USR şi PNL au votat împotrivă. 

În debutul dezbaterilor, Roxana Wring (USR) a apreciat că proiectele nu sunt suficient fundamentate şi a opinat că adoptarea lor ar presupune o majoritate de două treimi, nu una de 50%+1, având în vedere că este vorba de o aprobare a înstrăinării patrimoniului, în condiţiile în care capitalul social cu care se înfiinţează societăţile se transformă în acţiuni, "iar acţiunile constituie fără îndoială patrimoniul UAT-ului". 

Cristian Olteanu (PNL) a precizat că aceste societăţi reprezintă o schimbare majoră a modului în care se face administraţie locală în Capitală şi că proiectele ar trebui dezbătute fiecare în parte, nu doar la nivel general, de principiu. El a adăugat că, în opinia PNL, mediul privat trebuie să aibă posibilitatea să se exprime şi să aducă servicii cât mai bune pentru cetăţenii oraşului. Ciprian Ciucu (PNL) a arătat de asemenea că din proiectele de hotărâre nu reiese modul în care vor fi asigurate o transparenţă sporită şi un control mai eficient, subliniind totodată că în alte state europene, astfel de companii municipale se organizează în zonele în care există un eşec al pieţei. 

"Mi se pare că ne aruncăm într-o zonă extrem de gri şi necontrolabilă", a apreciat el. 

Tudor Tim Ionescu (ALDE) a opinat că înfiinţarea acestor societăţi va permite o rezolvare mult mai eficientă a unor probleme cu care se confruntă bucureştenii şi care nu au fost soluţionate de-a lungul anilor. 

Lucian Iliescu (PMP) a precizat că în cadrul celor zece proiecte de hotărâre ar trebui stipulat un termen pentru ca toate contractele acestor societăţi şi facturile decontate să fie prezentate pe site-ul Primăriei. El a menţionat că PMP va fi de acord în ce priveşte înfiinţarea Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă Bucureşti şi a Companiei Municipale Energetice, dar că se va abţine în cazul anumitor proiecte. 

Primarul general, Gabriela Firea, a precizat că înfiinţarea acestor societăţi comerciale poate să însemne "o zonă gri", doar prin comparaţie cu "zona roz a celor care erau favorizaţi de contracte cu primăria" şi care acum "suferă foarte mult". 

În ce priveşte studiul de impact şi planul de afaceri, primarul general a explicat că acestea vor fi prezentate de către conducătorii acestor societăţi, în faţa consilierilor generali. În privinţa capitalului social de 120.000 lei prevăzut pentru fiecare societate, a explicat că s-a optat pentru valoarea minimă prevăzută de lege, urmând ca ulterior să fie aprobat bugetul acestor societăţi, precum şi organigrama. 

Ea a apreciat de asemenea că votul necesar adoptării proiectelor de hotărâre este de 50% + 1, în condiţiile în care şi proiectul de buget al Capitalei să aprobă cu aceeaşi majoritate, nefiind vorba de alocări de spaţiu sau sediu. 

"Dacă bugetul Municipalităţii, conform legii, se votează cu 50%+1, cred că ar fi ridicol să considere cineva că bugetul unei singure entităţi ar necesita două treimi. E adevărat, dacă astăzi s-ar fi propus dezmembrarea din patrimoniu, pentru a intra într-o societate, pentru un sediu, un spaţiu, o clădire, care acum este în patrimoniul municipalităţii şi ar fi fost transferată către o societate comercială pe acţiuni a Municipalităţii, categoric, da, aveţi perfectă dreptate, ar fi fost necesar un vot de două treimi", a spus ea. 

Ea a subliniat de asemenea că membrii CGMB vor primi informaţiile necesare şi vor dezbate toate elementele constitutive ale acestor societăţi, care vor fi supuse verificărilor de legalitate şi oportunitate din partea Curţii Conturi. 

În acest context, ea a menţionat că UTI, Luxten sau Apa Nova nu au oferit niciodată informaţii CGMB despre profiturile pe care le obţin. În ce priveşte observaţiile legate de ritmul alert în care au fost supuse dezbaterii aceste proiecte, Gabriela Firea a precizat că este un om tânăr, dinamic, care în opt luni de zile, alături de ceilalţi reprezentanţi ai Municipalităţii, a făcut mult mai multe din punct de vedere al activităţii administrative decât fosta administraţie. În acest sens, a menţionat deblocarea lucrărilor la Piaţa Sudului sau Arcul de Triumf. 

"Dorim să construim locuinţe pentru tineri, locuinţe sociale - avem nevoie de această societate -, dorim să fim independenţi energetic, în ce priveşte eco-igienizarea. Nu este normal ca o capitală europeană să stea să se roage de o firmă - care ani de zile a fost abonată - să dea cu praf şi soluţie pentru ţânţari şi să tot stăm să ne rugăm de ei să-şi facă treaba. Noi nu intervenim sub nicio formă cu înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni în mediul de afaceri şi antreprenorial din Capitală, pentru că noi nu ne adresăm activităţilor economice în evantaiul şi multitudinea şi complexitatea lor, ci strict acelor domenii care, potrivit legislaţiei europene, preluată şi de statul român, sunt denumite prin lege ca fiind servicii publice sau servicii de interes general", a conchis ea. AGERPRES

×