x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Incendiu Bamboo - Peste 260 de pompieri și echipajele ISU acţionează încă la stingerea focarelor

Incendiu Bamboo - Peste 260 de pompieri și echipajele ISU acţionează încă la stingerea focarelor

21 Ian 2017   •   12:08
Incendiu Bamboo - Peste 260 de pompieri și echipajele ISU acţionează încă la stingerea focarelor
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Peste 260 de pompieri au intervenit, timp de peste şase ore, pentru stingerea incendiului izbucnit la Clubul Bamboo din sectorul 2 al Capitalei, iar în prezent echipajele ISU Bucureşti-Ilfov acţionează încă pentru stingerea tuturor focarelor rămase. 

Până în acest moment, nu au fost identificate persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului. 

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma apelului primit la dispeceratul ISU Bucureşti-Ilfov, la ora 3,32, care anunţa un incendiu la un club situat pe strada Tuzla din Capitală, au fost alertate mai multe echipaje de pompieri şi personal medical specializat care să acţioneze pentru salvarea persoanelor aflate în pericol şi lichidarea incendiului.

În zona de manifestare a incendiului au fost mobilizate 29 de autospeciale de stingere, 4 autospeciale de intervenţie la înălţime, 28 echipaje SMURD de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, 26 ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, un punct de comandă mobil, 4 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, un echipaj de scafandri cu barcă, 2 spitale mobile, trei autospeciale de descarcerare, un echipaj CBRN, maşina medicului de urgenţă. 

De asemenea, echipajele pompierilor salvatori au fost suplimentate cu personalul ISU Bucureşti-Ilfov aflat în turele libere. 

După ajungerea primelor echipe ISU la faţa locului, la ora 3,47, s-a procedat la efectuarea recunoaşterii operative şi evaluării situaţiei, ulterior fiind declanşat Planul Roşu de Intervenţie la nivelul Capitalei, precizează IGSU. 

"Ajunşi la locul incendiului, pompierii au început evacuarea victimelor, acordarea primului ajutor şi transportarea către unităţile medicale. Concomitent cu acţiunile de salvare, s-a constituit dispozitivul de stingere şi limitare a extinderii incendiului la clădirile învecinate. Până la sosirea salvatorilor, o mare parte dintre persoanele aflate în club s-au autoevacuat. Întrucât din informaţiile furnizate de apelant s-a constatat că mai multe persoane au încercat să se autoevacueze în lacul din apropierea locaţiei, un echipaj de scafandri a verificat lacul din proximitate pentru salvarea potenţialelor victime. Nu au fost identificate persoane în zona verificată", subliniază IGSU. 

Pentru coordonarea unitară a intervenţiei, directorul de salvări medicale (DSM) a dispus instalarea la faţa locului a unui punct medical de triaj, pentru evaluarea persoanelor intoxicate cu fum sau a celor cu afecţiuni generate de hipotermie. 

Sursa citată precizează că intervenţia pompierilor a fost dificilă din cauza arderii generalizate care se manifesta pe o suprafaţa de aproximativ 3.000 pătraţi, cu flacără violentă, în condiţii de vreme geroasă, fiind necesar un efort deosebit din partea salvatorilor. 

Până la ora 10,00, în urma incendiului, 42 de persoane s-au prezentat la patru spitale din Capitală (22 - Spitalul Floreasca, 6 - Spitalul Universitar, 5 - Spitalul Pantelimon, 3 - Spitalul Colentina, 6 - Spitalul Elias), dintre care 20 au fost transportate de ambulanţele SMURD şi cele aparţinând Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, iar celelalte s-au deplasat cu mijloace proprii. 

Principalele afecţiuni ale victimelor au vizat expunerea la fum, stări de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute şi traumatisme. 

Situaţia persoanelor afectate este în scădere, la acest moment, 32 dintre acestea părăsind unităţile spitaliceşti, iar 10 persoane sunt în proces de investigaţii pentru a stabili dacă este nevoie de internare. 

Totodată, la nivelul MAI, s-a activat o linie telefonică - 021 206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în club pot suna pentru a obţine informaţii despre persoanele transportate la spital. 

Toate acţiunile de la faţa locului s-au realizat în sistem integrat, intervenţia pompierilor fiind facilitată prin măsurile specifice de perimetrare şi fluidizare a traficului, de către jandarmii şi poliţiştii veniţi în sprijin. 

După lichidarea incendiului, echipe mixte formate din pompieri şi poliţişti vor desfăşura acţiuni de verificare şi stabilire a împrejurărilor care au condus la declanşarea acestuia. 

*** 
Clubul Bamboo, aflat în zona Lacul Tei din Capitală, a ars în totalitate şi pe 25 iunie 2005. Era sâmbătă seară, ora 20,00, iar clubul urma să se deschidă după 23,30, motiv pentru care nu au fost înregistrate victime. 

Focul s-a propagat rapid din cauza materialelor uşor inflamabile ale construcţiei, pompierii precizând la acel moment că o posibilă cauză a izbucnirii incendiului ar fi fost instalaţia electrică din vestiarul clubului. 

Clubul era administrat de societatea SC Zerillo's Group SRL, care nu avea autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor, iar la data producerii evenimentului 30% din suprafaţa localului era pe un ponton de lemn, anunţa Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti. 

Pagubele materiale au fost calculate de Cătălin Botezatu, unul dintre proprietarii de atunci, la aproximativ cinci milioane de euro. 

La incendiul din 2005 au intervenit 14 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, două de descarcerare şi 90 de pompieri. ISU preciza că intervenţia echipajelor de pompieri a fost mult îngreunată de mai mulţi factori: incendiul a fost anunţat cu o întârziere de 30 de minute, în zonă nu existau surse de alimentare cu apă, în incinta clădirii se afla o cantitate mare de lichide combustibile, în special băuturi alcoolice, nu a fost posibilă folosirea apei din Lacul Tei, deoarece nu exista o rampă de acces pentru autospeciale. AGERPRES

×