x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Israelul doreşte încheierea de "tratate de non-agresiune" cu ţările arabe din Golf

Israelul doreşte încheierea de "tratate de non-agresiune" cu ţările arabe din Golf

06 Oct 2019   •   19:00
Israelul doreşte încheierea de "tratate de non-agresiune" cu ţările arabe din Golf

Israelul doreşte încheierea de "tratate de non-agresiune" cu ţările arabe din Golf, pentru a pune capăt conflictului de durată cu acestea, a anunţat duminică ministrul de externe israelian Israel Katz, informează dpa.

Într-o postare pe Twitter, ministrul susţine că această "mişcare istorică ar permite cooperarea civilă până când acorduri de pace vor fi semnate".

Katz a spus că le-a prezentat planul său miniştrilor de externe arabi şi actualului trimis special al SUA în Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, atunci când a participat, săptămâna trecută, la Adunarea Generală a ONU.

Postarea sa pe Twitter vine după ce postul de televiziune israelian Channel 12 a difuzat sâmbătă o informaţie conform căreia iniţiativa este menită să speculeze adversitatea împărtăşită a acestor ţări faţă de Iran.

Tensiunile între Iran şi ţările arabe din Golf s-au amplificat şi mai mult lunile acestea, ţările din Golf acuzând Teheranul că se amestecă în afacerile lor politice interne şi de sprijin acordat unor militanţi precum rebelii hothi în Yemen şi Hezbollah în Liban.

Iranul şi Israelul sunt vechi duşmani.

Săptămâna trecută, Katz a anunţat pe Twitter că s-a întâlnit în marja Adunării Generale a ONU cu un ministru de externe arab, fără a-i preciza identitatea. "Am discutat în profunzime despre situaţia din regiune şi despre modalităţile de a contracara ameninţarea iraniană şi în acelaşi timp am convenit asupra promovării cooperării civile între ţările noastre", a spus el.

Doar două ţări arabe, Egiptul şi Iordania, au încheiate tratate de pace cu Israelul. Israelul încearcă să stabilească legături cu mai multe ţări arabe, iar unele dintre ele menţin în secret relaţii cu Israelul.AGERPRES

×