x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE Scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Măsurile urgente în starea de alertă

UPDATE Scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Măsurile urgente în starea de alertă

23 Iul 2021   •   15:41
UPDATE Scandalul gunoaielor din Sectorul 1. Măsurile urgente în starea de alertă
Sursa foto: Hepta

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a aprobat instituirea stării de alertă în Sectorul 1 începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă. Primăria Sectorului 1 precizează care sunt măsurile care vor fi luate în regim de urgență.

Starea de alertă pe teritoriul Sectorului 1 va fi instituită de la miezul nopții și va avea o durată de maxim 30 de zile.

Măsurile din timpul stării de alertă:

- contractarea, prin intermediul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1, de servicii de colectare, transport și sortare a gunoiului menajer și stradal în regim de maximă urgență de la operatori autorizați numai pe perioada stării de alertă și cu respectarea normelor concurențiale, a transparenței, egalității de tratament și a prevederilor legale referitoare la eficiență, eficacitate și legalitatea cheltuirii fondurilor publice

- întocmirea unei strategii pe termen mediu de către autoritățile publice locale ale Sectorului 1 privind prevenirea apariției tipului de risc generat de eșecul serviciului public de salubrizare la nivelul Sectorului 1

- compartimentele funcționale cu atribuții în domeniu din cadrul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1 vor informa Prefectul Municipiului București în datele de 30.07.2021, 06.08.2021 și 13.08.2021 cu privire la stadiul întocmirii strategiei

- intensificarea de către Poliția Locală, cu sprijinul Poliției Române, a controalelor/ verificărilor privind depozitarea ilegală de deșeuri

- Poliția Locală a Sectorului 1 și Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului vor monitoriza zilnic și vor trimite membrilor Comitetului Local pentru Situații de Urgență și Prefectului Municipiului București informații periodice privind evoluția situației din teren, respectiv cantitatea de deșeuri colectată zilnic, cu defalcare pe fiecare operator, cantitățile de deșeuri predate către operatorii de gropi ecologice în vederea depozitării finale, numărul de procese-verbale de constatare a contravențiilor întocmite de Compartimentul Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 1 cu privire la nerespectarea legislației în domeniul gestionării deșeurilor de către operatorii economici și populație

- autoritățile publice locale ale Sectorului 1 vor asigura posibilitatea continuării contractului de salubrizare de către Compania Romprest Service SA.

Hotărârea adoptată vineri de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sector 1 a avut la bază acordul prefectului din București pentru instituirea stării de alertă și a ținut seama de raportul privind analiza de risc a stării potențial generatoare de situații de urgență în Sectorul 1 „ca urmare a incapacității firmei Romprest de a colecta deșeurile municipale. Acest raport a fost elaborat de Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epizootii, epidemii, de producerea de îmbolnăviri în masă, contaminarea produselor vegetale și animale și eșecul serviciilor utilităților publice locale constituite în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sector 1”.

Starea de alertă va înceta înainte de expirarea termenului de 30 de zile atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai există riscul care a condus la declararea acesteia.

Mediafax

ȘTIRE INIȚIALĂ Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunță impunerea stării de urgență în Sectorul 1, începând de duminică, ora 00.00. Populația nu va avea de suferit, dar se vor aplica amenzi dacă vor fi aruncate gunoaie pe străzi, atât pentru locuitori, cât și pentru agenții economici. 

"Am fost de acord să instituim stare de urgență în Sectorul 1 din cauza gunoaielor, deș analza DSP nu este concludentă. Însă s-au acumulat cantități mari de deșeuri necontrolate pe străzi. Problema nu este generată de un risc sanitar, ci de nefuncționarea serviciilor publice. Hidrogenul sulfurat nu este generat de deșeurile de pe stradă, de genul unei grropi de gunoi. Se investighează (...) În trecut blocajul era la sortator și nu s-a impus starea de alertă) a fost rezolvat iar în prezent nu există nicio soluție alternativă. Este oblgatoriie analiza comitetului local", a declarat acesta.

Se vor lua următoarele trei măsuri

1. creșterea capacității de raspuns pentru îndepartarea riscului de sănătate din cauza acumularea de deseuri necontrolate pe străzi.

2. strategie pe termen scurt pentru a preveni, pe următoarea perioadă, reapartiția acestui fenomen

3. schimbarea mentalității populatiei și a populației pentru a impiedica acumularea deșeurilor

Va fi monitorzată evoluția zilnică a cantității de gunoi ridicată.

Populația nu va avea nimic de suferit, dar cei care aruncă gunoaie vor fi amendați. Vor fi efectuate controale la agenții economici.

Contractul cu Romprest nu va fi reziiliat, iar compania va trebui să continue să ridice gunoaiele și trebuie aduse capacități suplimentare. Este posibil ca și o altă firmă să ajute la ridicarea deșeurilor.

Singurul depozit funcțional și cu care Primăria Sectorului 1 are contract este cel de la Vidra, Eco-Sud.

Prefectul Capitalei a declarat stare de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor. Aceasta este instituită pentru 30 de zile și va intra în vigoare sâmbătă noaptea, transmite Digi24.

Consiliul Local al Sectorului 1 este convocat, astăzi, la ora 12.00, în vederea discutării rezilierii contractului cu Romprest.

Primăria Sectorului 1 estimează că s-au adunat circa 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

Totodată, Consiliul Local al Sectorului 1 este convocat, pentru vineri, la ora 12.00, în vederea discutării rezilierii contractului cu Romprest.

Primăria Sectorului 1 estimează că s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

Romprest a întrerupt colectarea deșeurilor în mod nejustificat, începând din:

- 27 noiembrie- 25 decembrie 2020, pentru deșeuri din surse necontrolate;

- 31 mai – 18 iunie, pentru toate catergoriile de deşeuri;

- 27 iunie- prezent, pentru deşeurile municipale stradale.

Totodată, Poliția Locală- Direcţia Control Urban- Compartiment Protecţia Mediului a emis 25 de procese verbale de contravențe, în perioada 1 iunie- 19 iulie 2021, cu amenzi totale de 145.000 lei.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, vineri, că va anunța dacă Sectorul 1 intră în stare de alertă , până la finalul zilei, după ce va face o analiză despre criza gunoaielor din Sectorul 1. Analiza urmează să fie terminată până la finalul zilei de joi.

„S-au schimbat lucrurile, atunci discuția era despre deșeurile menajere Acele deșeuri care sunt produse în gospodărie și care sunt puse în tomberon și preluate. Acea situație a fost deblocată, adică Primăria plătește și acum direct sortatorului. Acea situație a fost rezolvată, acum discuția este despre deșeurile de pe stradă, pe care prestatorul trebuie să le ia, să le ducă la reciclare sau la depozitare și Primăria le plătește”, a spus Alin Stoica.

Întrebat unde e blocajul, prefectul a răspuns că între prestator și autoritatea publică locală: „Primăria spune că plătește aceste deșeuri. Ceea ce nu se înțelege asupra prețului corect este serviciul de măturare, spălare, salubrizare stradală, iar prestatorul spune că nu este plătit corespunzător pentru toate serviciile pe care le face. Acest diferend nu va putea fi rezolvat chiar dacă va fi declarată starea de alertă pe o perioadă limitată de timp pentru evacuarea tuturor deșeurilor care pun în pericol siguranța cetățenilor”.

Potrivit prefectului, starea de alertă poate fi declarată pe o perioadă de maxim 30 de zile.

Primarul Clotilde Armand ceruse din nou Prefecturii Capitalei declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza gunoaielor neridicate de Romprest. Potrivit Primăriei, deșeurile nu au mai fost colectate de 20 de zile, ceea ce pune în pericol sănătatea cetățenilor, dar și mediul înconjurător.

Clotilde Armand a cerut și în iunie Prefecturii București declararea stării de alertă în Sectorul 1 din cauza situației sanitare. Edilul șef a trimis o adresă și spune că situația este cauzată „de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”. Prefectura nu a dat curs cererii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Alin Stoica gunoaie sector 1