x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primăria din Timişoara va îngropa la loc vestigiile băii turceşti, recent descoperite

Primăria din Timişoara va îngropa la loc vestigiile băii turceşti, recent descoperite

21 Aug 2015   •   17:01
Primăria din Timişoara va îngropa la loc vestigiile băii turceşti, recent descoperite

Vestigiile descoperite în ultimul an în Piaţa Sfântul Gheorghe din centrul Timişoarei vor rămâne expuse în aer liber, în cadrul unui amfiteatru pe care municipalitatea a început deja să-l amenajeze.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că aici a fost descoperită fundaţia Bisericii Iezuite Sf. Gheorghe, demolată la începutul secolului XX, pe un amplasament prezumat în cadrul proiectului iniţial.

În Piaţa Sfântul Gheorghe, arheologii au scos la iveală mai multe vestigii, cele mai notabile fiind urmele vechii biserici medievale transformate în moschee în perioada paşalâcului turcesc (secolele XVI-XVII), dar şi colţul de N-V din fundaţia Bisericii Iezuite demolate la 1914 (ziduri cu o grosime medie de 2 m şi o adâncime de circa 1,8m de la cota terenului amenajat); două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei, pe un traseu paralel cu fundaţia Bisericii Iezuite, fundaţia minaretului din cărămidă; cimitirul musulman cu aproape 100 de morminte; sub nivelul moscheii au fost descoperite două niveluri de case din lemn ce aparţin de Timişoara pre-otomană şi două apeducte din perioada otomană.

'Proiectul prevede punerea în valoare prin expunere liberă a vestigiilor fundaţiei Bisericii Iezuite, în amplasamentul în care a fost descoperită, precum şi a vestigiilor otomane reprezentate de fragmente de ziduri de cărămidă şi fundaţia minaretului. În acest sens, soluţia aprobată prevede denivelarea unei părţi din piaţă, sub forma unui amfiteatru, conservarea, restaurarea şi reabilitarea ruinelor. Totodată, statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe va fi relocată în golul de formă rectangulară, în partea de NV a Bisericii Iezuite. Vor fi montaţi stâlpi de iluminat public şi vor fi montate plăci informative din bronz', a declarat vineri Alina Pintilie, purtător de cuvânt al Primăriei Timişoara.

Pe de altă parte, arheologul timişorean doctorand Alexandru Hegyi a lansat o petiţie online, semnată deja de mii de persoane, prin care se urmăreşte un aviz afirmativ din partea Comisiei Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii, pentru ca alte vestigii deosebite descoperite în Piaţa Libertăţii din Timişoara, reprezentative fiind Băile turceşti, să poată fi amenajate ca muzeu în aer liber. Recent, Primăria Timişoarei a primit aviz negativ pentru acest ultim obiectiv.

×