x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Risc maxim de avalanșe în Munții Făgăraș

Risc maxim de avalanșe în Munții Făgăraș

18 Mar 2021   •   10:36
Risc maxim de avalanșe în Munții Făgăraș

Meteorologii anunță că riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş este maxim. Risc mare de avalanșe este și în Munții Bucegi și în Munții Parâng Șureanu.

În Munţii Făgăraş, alerta a fost ridicată la nivelul 5 din 5.

La peste 1800 de metri, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară, de tip pulver, căzută în ultimele două zile. Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă pulver. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Din cauza cantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Sub 1800 de metri altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, zăpada proaspătă fiind depusă peste stratul vechi, consolidat. Ninsorile care se vor înregistra în următoarele 24 de ore vor depune un strat nou, local consistent, care poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe.

Risc mare de avalanșe este și în Munții Bucegi și Munții Parâng Șureanu, avertizarea fiind de nivelul 4 din 5.

În Munții Rodnei, Munții Țarcu -Godeanu și Munții Călimani -Bistriței -Ceahlău riscul de avalanșe este însemnat, 3 din 5.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: avalanşă