x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE Dezastru la Azuga. S-a realizat un șenal pentru scurgerea apei

UPDATE Dezastru la Azuga. S-a realizat un șenal pentru scurgerea apei

11 Apr 2020   •   17:34
UPDATE Dezastru la Azuga. S-a realizat un șenal pentru scurgerea apei
Sursa foto: antena1.ro

Administrația Națională Apele Române a anunțat că la Azuga a fost realizat un șenal care permite scurgerea apei din amonte, după ce pârâul a fost blocat de alunecarea de teren, iar zona a fost inundată. 130 de oameni, evacuați, au dormit pe unde au apucat.

Utilajele din dotarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Prahova au realizat, sâmbătă, în jurul prânzului, un șenal care asigură „secțiunea minimă de scurgere a apei acumulată în amonte”.

„În momentul de față s-a deschis șenalul deversor și apa circulă pe acesta, permițând astfel scăderea apei cu 2 cm, în ultima jumătate de oră, în amonte. Încă mai există circulația apei pe drumul secundar dintre case dar cu un nivel mult diminuat. Drept urmare, alunecarea de teren evoluează mult mai lent”, se arată în comunicat.

Lucrările în zonă continuă cu un excavator cu braț lung și un buldozer în vederea deblocării în totalitate a secțiunii de scurgere.

Mediafax

 

UPDATE 1 După ce albia pârâului Azuga a fost blocată de alunecarea de teren, zona a fost inundată. Echipele de pompieri, pădurari şi lucrători de la SGA Prahova încearcă să elibereze cursul apei. 130 de oameni, evacuați, au dormit pe unde au apucat, la rude, într-o sală de sport sau la o pensiune.

Oamenii au privit neputincioşi cum natura s-a dezlănţuit.

„Eram în curte toţi, făceam treabă şi au trecut trei avioane. Au început să cadă copacii pe rând, câte unul”, spune un localnic.

„Am auzit ca o trosnitură puţin pe la 13 şi pe seară ( vineri seara – n.r.) a început să cadă”, povestește altul.

Speriaţi, aceștia au început să strângă din lucruri, însă nu au reușit să ia mare lucru.

„În momentul de faţă avalanşa s-a oprit la prima gospodărie. În situaţia în care terenul nu este aşezat şi urmează o altă mişcare o să fie probleme. Practic, sistem domino. O să cadă casă peste casă”, a spus Cristian Ionescu, prefectul județului Prahova.

Autorităţile au decis să evacueze toată zona din cauza pericolului.

„În continuare muntele se mişcă, vin stânci, vin copaci la vale, pământ. Nu putem acţiona momentan, e un risc prea mare”, a declarat Ciprian Barbu, primarul din Azuga.

Autorităţile locale spun că, deocamdată, nu ştiu care ar putea fi cauza dezastrului. Reprezentanţii Agent Green, organizaţie neguvernamentală non-profit pentru protecţia mediului, au însă o variantă.

„Prăbuşirea versantului de la Azuga este cel mai probabil cauzată de un fenomen geomorfologic natural. Versantul este unul nordic, foarte abrupt şi din fericire era bine împădurit cu pădure mixtă de conifere şi foioase. Imaginea satelitară de miercuri 8 aprilie arată că pe versant nu s-au făcut exploatări forestiere în ultimele decenii. Dezastrul ar fi fost mult accentuat dacă pe el s-ar fi făcut exploatări”, scriu cei de la Agent Green.

Reprezentanţii ISU Prahova au anunţat că, sâmbătă dimineaţa, mai multe echipaje mixte acţionează pentru degajarea albiei râului şi eliberarea cursului apei. Asta după ce strada Umbroasa este inundată, împreună cu cele 30 de gospodarii.

 

ȘTIRE INIȚIALĂ Autorităţile locale din județul Prahova acţionează, în această dimineață, la Azuga, pentru a înlătura pericolul de inundație provocat de alunecările de teren care au blocat albia unui pârâu, informează ISU Prahova.

"Echipaje mixte formate din pompieri, lucrători de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Prahova, Direcţia Silvică, Agenţia de Protecţie a Mediului acţionează pentru degajarea albiei pârâului şi eliberarea cursului apei".

În cursul serii de vineri, 130 de persoane au fost evacuate preventiv din locuinţe din cauza alunecării de teren.

"Cele 130 de persoane au fost cazate la o pensiune, la sala de sport şi la rude: 40 de femei şi copii sunt la o pensiune, 90 sunt la o sala de sport", a precizează ISU Prahova.

Strada Umbroasa din Azuga și 30 de gospodării sunt inundate.

Suprafața afectată de alunegarea de teren este de aproximativ 10.000 m.p. 

Pământul şi copacii căzuți au blocat albia pârâului din Azuga şi s-a format un baraj. Pompierii au acţionat încă de azi noapte cu motopompe pentru a evacua apa din amonte către aval. 

Alunecările de teren ar putea fi cauzate de defrișări.

Mediafax 

×
Subiecte în articol: alunecari de teren azuga