x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O gaură de dimensiuni record în stratul de ozon va cauza o primăvară "de foc"

O gaură de dimensiuni record în stratul de ozon va cauza o primăvară "de foc"

05 Apr 2011   •   12:55
O gaură de dimensiuni record în stratul de ozon va cauza o primăvară "de foc"
Sursa foto: /Reuters

159822-.jpgPotrivit unui anunţ al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization - WMO), deasupra zonei arctice a fost observată o arefiere record a stratului atmosferic care funcţionează precum un scut împotriva radiaţiilor solare şi cosmice.

"Rarefierea stratului de ozon a atins un nivel fără precedent în această primăvară deasupra Arcticii din cauza poluării, dar şi a persistenţei unei ierni foarte reci în stratosferă", conform comunicatului WMO.

Specialiştii susţin că deasupra Arcticii stratul de ozon este cu 40% mai rarefiat decât era la începutul acestei ierni. Un procent îngrijorător, în condiţiile în care cea mai gravă rarefiere a stratului de ozon de deasupra Arcticii, observată până în prezent, a fost de 30%.

"Dacă zona rarefiată a scutului de ozon se deplasează de la pol către latitudini mai sudice, ne aşteptăm să ajungă la suprafaţa solului un volum crescut de radiaţii ultraviolete, comparativ cu volumul considerat normal", se mai precizează în comunicatul citat de Antena3.

Ei bine, această imensă gaură vine spre România. Pe 28 martie meteorologii germani de la Centru European pentru Mediu ne-au anunţat că am putea simţi efectele spre sfârşitul acestei luni. Pentru moment Administraţia Naţională de Meteorologie spune că nivelul ozonului în ţara noastră este unul normal.

Ce ne aşteaptă însă putem vedea deja în Rusia. Locuitorii de acolo au început să simtă efectele subţierii stratului de ozon. Creşterea nivelului de ultraviolete poate provoca apariţia unor forme de cancer de piele, cataractă şi poate afecta sistemul imunitar uman.

Cu alte cuvinte, în minivacanţa de 1 mai va trebui să folosim loţiuni de plajă cu factor de protecţie cât mai ridicat. (V.M.)

×
Subiecte în articol: strat de ozon gaura strat ozon