x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 14 copii morti pe zi

14 copii morti pe zi

de Ralu Filip    |    19 Iul 2006   •   00:00
14 copii morti pe zi

In 2005, in Romania au mu-rit 3.174 de baieti si 2.252 de fete. Toti 5.426 aveau intre 0 si 18 ani. Altfel spus, peste 14 copii pe zi. Citite altfel, aceste date arata ca peste 2.500 de copii au murit cu zile din cauza neglijentei parintilor sau a ineficientei serviciilor publice de protectie. Poa-te ca ei ar fi trait daca parlamentarii puneau pe primul plan viata lor, si nu a liliecilor, a puilor la rotisor sau a te miri ce si Romania ar fi avut un sistem real de pro-tectie a copilului.

In 2005, in Romania au murit 5.426 de copii (0-18 ani). Altfel spus, peste 14 pe zi. 3.174 au fost baieti, iar 2.252, fete. Rata mortalitatii infantile este una dintre cele mai mari din Europa.

Cei mai multi copii au murit din cauza unor boli, unele postnatale, altele datand din perioada perinatala. De exemplu, bolile infectioase si parazitare au curmat viata a 305 copii, aproape unul pe zi. Dintre acestia, 21 au murit de tuberculoza.

Alti 239 au decedat din cauza unor afectiuni ale sistemului nervos, iar 1.251, ca urmare a unor afectiuni a caror origine se situeaza in perioada perinatala.

INDIFERENTA. 1.173 de copii si-au pierdut viata din cauza unor boli ale aparatului respirator. Aceasta cifra cumplita este edificatoare in ce priveste conditiile de viata ale unor copii (mizerie), calitatea asistentei medicale destinata acestora, neglijenta unor parinti si ineficienta serviciilor publice de protectie a copilului. Peste trei copii pe zi au murit din cauza leziunilor traumatice, otravirii si a altor consecinte ale cauzelor externe. Tradus, limbajul statisticii arata ca 1.055 de copii si-au pierdut viata din cauza indiferentei sau neglijentei adultilor. Au murit arsi in casa, inecati in curte, calcati de masina, omorati de parinti sau de alte persoane, otraviti cu substante toxice lasate la indemana lor.

CU ZILE. Citite altfel, datele statistice releva ca numai anul trecut peste 2.500 de copii au murit cu zile. Acesti copii ar fi fost astazi in viata daca parintii lor nu i-ar fi neglijat sau chiar omorat, daca serviciile publice de protectie ar fi fost eficiente, daca Romania ar fi avut un sistem real de protectie a copilului. Cum se impaca aceste cifre, aceasta realitate cu unele declaratii festiviste sau cu intentia unor parlamentari europeni de a impune si in alte tari modelul romanesc de protectie a copilului? Cand zilnic mor peste 14 copii, in Parlament se dezbat probleme grave precum soarta liliecilor, cum sa duci puii la rotisor sau cum sa plantezi copacii pe marginea drumului. Cati copii trebuie sa mai moara ca sa se bucure si ei de atentia parlamentarilor?

×
Subiecte în articol: observator copii