x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 30% din tineri au condus ameţiţi de alcool

30% din tineri au condus ameţiţi de alcool

de Mara Raducanu    |    29 Mar 2011   •   20:30

Tinerii şoferi asociază consumul de alcool la volan cu suspendarea permisului sau implicarea într-un accident rutier. În schimb, nu percep pericolul alcoolului în cazul propriei vieţi. Mai mult, 30% dintre ei au recunoscut că au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului. Sunt rezultatele unui studiu sociologic, coordonat de sociologul Septimiu Chelcea, reali­zat de Cult Market Research, în perioada 15 octombrie-20 noiembrie 2010, pe bază de focus grupuri şi anchetă prin chestionar aplicat pe un eşantion de 1.001 respondenţi din mediul urban.

Rezultatele arată că 30% din tinerii şoferi români de sex masculin, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, s-au urcat la volan cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub influenţa alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece cred că şansele de accidente sunt mai mici datorită traficului redus. Cel mai însemnat pericol pe care tinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea într-un accident cu un alt şofer în stare de ebrietate, dar nu percep faptul că ei înşişi pot pune în pericol viaţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic, chiar şi în cazul consumului unei cantităţi mici de alcool, după cum se arată în studiu. Potrivit statisticilor, în anul 2010, 7% din accidentele de circulaţie s-au produs pe fondul consumului de alcool. De asemenea, tot anul trecut, INML a efectuat 3.538 de testări de alcoolemie, din care 3.513 la solici­tarea Poliţiei, iar aproape o treime din şoferii testaţi (1.308) au înre­gistrat o alcoolemie cu valori între 0,80 şi 2 g‰.

Aplicaţia ZeroLaMie, din cadrul campaniei „Află-ţi echilibrul!”, sus­ţi­­nută de Poliţia Rutieră Română şi Institutul Naţional de Medicină Le­ga­lă, este disponibilă prin SMS la 1267 şi pe mobile web la www.des­pre­alcool.ro/zerolamie. Cu ajutorul ei, şoferii pot afla timpul estimat în care alcoolul se elimină din sânge.

×
Subiecte în articol: observator alcool tineri automobil condus