x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la „pacientul nr. 1”, la aproape 45.000 de infectări cu noul coronavirus în România

De la „pacientul nr. 1”, la aproape 45.000 de infectări cu noul coronavirus în România

de Monica Cosac    |    27 Iul 2020   •   09:20
De la „pacientul nr. 1”, la aproape 45.000 de infectări cu noul coronavirus în România

Ieri, 26 iulie, s-au împlinit cinci luni de la momentul în care, pe teritoriul țării noastre a fost confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus, SARS-CoV-2. În această perioadă, România a ajuns de la „pacientul nr. 1”, gorjeanul de 25 de ani, asimptomatic, care a fost „tratat cu ciorbă” la Institutul „Matei Balș” din Capitală, la aproape 45.000 de oameni infectați, dintre care aproape 17.000 sunt cazuri încă active, și 2.187 de decese.

 

„Pacientul nr. 1”, un tânăr din comuna gorjeană Prigoria - care ar fi luat virusul de la „pacientul zero”, un italian sosit în vizită la familia soției -, a fost luat de acasă, în noaptea de 26 spre 27 februarie, și internat la Institutul „Matei Balș” din Capitală, deși era asimptomatic. După câteva zile de spitalizare, în 2 martie, tânărul de 25 de ani a fost externat. În tot acest timp nu a avut simptome de boală și a fost „tratat cu ciorbă”, după cum glumea managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel.

„Totul va fi bine!” a fost mesajul cu care românii au intrat în pandemie. Iată însă că după o lungă perioadă de stat în casă, de blocaj economic și social, în ultimele săptămâni cifra îmbolnăvirilor a început să crească zilnic alarmant de mult, iar predicțiile specialiștilor sunt îngrijorătoare.

 

2.187 de oameni au murit

După mai multe zile consecutive în care numărul de noi infectări anunțate de autorități a fost de peste o mie – cu un vârf de 1.284, pe 25 iulie –, ieri, numărul total de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 a ajuns la 44.798 cazuri. Dintre aceștia, 2.187 de oameni au murit, 25.643 s-au recuperat. Alți 16.968 de români sunt cazuri active de COVID-19, cel mai mare de până acum.

Îngrijorat că „situația merge înspre mai rău”, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, afirma, zilele trecute, că există riscul ca cele mai dramatice prognoze pe care le-a primit – și anume că România ar putea ajunge la un milion de cazuri de coronavirus în luna septembrie – să devină realitate. Potrivit acestuia, la mijlocul lunii august, România ar putea reintra în starea de urgență după 1 august. „Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în stare de urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”, se arată în prognoza amintită de Arafat.

 

351 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 se aflau, ieri, la Terapie Intensivă.

 

Lista țărilor pentru care se impune carantina

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a modificat, din nou, lista țărilor în cazul cărora este nevoie de o carantină sau izolare de 14 zile la intrarea în România. Astfel, lista cu noua „zonă galbenă”, care intră în vigoare de astăzi, 27 iulie, cuprinde 44 de state: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Bahrain, Bolivia, Bosnia și Herțegovina. Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Eswatini, Guatemala, Honduras, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kîrgîzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Mexic, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Rusia, Serbia, Singapore, Statele Unite ale Americii și Surinam.

Carantina persoanelor care vin din aceste țări se instituie la domiciliul persoanelor, la o locație declarată de acestea sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități.

×
Subiecte în articol: coronavirus