x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 500 de elevi, depistaţi cu gânduri sinucigaşe. Ce măsuri se vor lua în judeţul adolescenţilor deprimaţi.

500 de elevi, depistaţi cu gânduri sinucigaşe. Ce măsuri se vor lua în judeţul adolescenţilor deprimaţi.

de Gabriela Mladin    |    16 Iun 2011   •   11:34
500 de elevi, depistaţi cu gânduri sinucigaşe. Ce măsuri se vor lua în judeţul adolescenţilor deprimaţi.

Peste 500 de elevi din Gorj au fost depistati cu trairi emotionale negative care i-ar putea determina sa se sinucida. Inspectoratul Scolar Judetean Gorj a finalizat raportul in urma testelor psihologice facute la elevii din judet, dupa ce intr-o singura luna, patru adolescenti au ales sa-si puna capat zilelor. Doi dintre ei au reusit sa-si duca planurile la final, ceilalti doi fiind salvati la timp.

Din peste 8.200 de elevi chestionati, 504 au fost identificati cu trairi emotionale negative. Chestionarele au fost aplicate in 32 de scoli din Gorj pe elevi de clasele a IX-XI a. "Initial, cifra mi s-a parut ingrijoratoare, insa dupa discutia cu psihologii, acestia sustin ca este posibil ca momentul completarii chestionarelor sa fi contribuit intr-un oarecare procent la un astfel de rezultat. A fost imediat dupa producerea acelor tragedii. Oricum, trebuia sa facem aceste teste', a declarat inspectorul scolar general adjunct, Gheorghe Mitescu.

Psihologii care au interpretat aceste chestionare sustin ca cele mai frecvente cauze ale aparitiei afectivitatii negative la elevi sunt de ordin familial sau chiar scolar.

Profilul elevului cu ganduri sinucigase
De exemplu, copiii care provin din familii dezorganizate, cei cu esecuri sentimentale sau cu rezultate slabe la invatatura sunt mai predispusi la sinucidere. De asemenea, comparatiile intre frati si punerea in inferioritate a unuia dintre ei, umilirea, jignirea, lipsa apricierii si increderii in copiii sunt alte cauze care duc la existenta acestor afectivitati negative. "Majoritatea provin din familii reconstituite, cu un parinte vitreg, cu parinti plecati in strainatate, cu relati conflictuale in familie, decesul unui parinte, consum de alcool sau chiar acolo unde autoritatea unui parinte este exagerata. Mai sunt situatii in care copiii au o sensibilitate accentuata, timiditate excesiva, incredere in sine scazuta sau chiar unde exista atitudinea negativa a colegilor', a explicat Gabriela Crudu, psiholog.

Masuri din toamna!
Inspectoratul scolar din Gorj a dispus si un plan de masuri pentru a-i ajuta pe adolescentii depistati cu probleme. In primul rand se va apela la o consiliere individuala, dar si de grup, copil-parinte, iar in unele cazuri copiii vor fi indrumati catre specialisti in psihiatrie. "Acolo unde depistam ca nu merge nici consilierea individuala, nici de grup, vom recomanda un psihiatru. Parintii trebuie sa inteleaga ca e nevoie de multa comunicare in ei si copii', a declarat Mihaela Schinteie, profesor psiholog.

"Vom elabora un plan de masuri concrete care va fi pus in aplicare la toamna, atunci cand elevii se vor intoarce la scoala. Pana atunci, vom chema parintii si le vom comunica exact in ce situatie se afla copilul lor', a mai spus inspectorul general scolar, Gheorghe Mitescu.

Masurile au fost luate dupa ce in Gorj, doar intr-o singura luna, patru elevi cu varste cuprinse intre 13 si 19 ani au ales sa se sinucida. Doi dintre ei si-au pus capat zilelor, iar ceilalti doi au fost salvati in ultimul moment, fiind si acum sub consilierea psihologilor.

×