x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Ion Diaconescu, ultimul senior ţărănist

A murit Ion Diaconescu, ultimul senior ţărănist

11 Oct 2011   •   19:05
A murit Ion Diaconescu, ultimul senior ţărănist

Ion Diaconescu nu mai este fizic printre noi. Inima sa a incetat sa bata marti seara la varsta de 94 de ani, din care 17 de temnita comunista. Fostul presedinte al PNTCD a fost internat recent la Institutul de Cardiologie de la Fundeni si externat in 3 octombrie. Nu s-a mai putut face nimic din cauza varstei inaintate, spun medicii care i-au fost aproape in ultimele zile.

"Ion Diaconescu a fost un erou al rezistentei anticomuniste din Romania si din Europa de Est si a devenit un simbol al cinstei si onoarei in viata politica pentru perioada tranzitiei postcomuniste.
Fara intelepciunea si determinarea lui Ion Diaconescu nu ar fi fost posibila unificarea opozitiei politice si civice democratice si schimbarea cursului istoriei post-decembriste a Romaniei. Viata si lupta lui Ion Diaconescu, calmul si umorul sau in cele mai grele clipe au fost pentru mine un exemplu si ii datorez o enorma recunostinta pentru increderea si sprijinul pe care mi le-a acordat permanent.
Parasind aceasta lume, Ion Diaconescu va intra in Panteonul marilor personalitati ale natiunii romane.
Fie ca atitudinea sa exemplara sa deschida o fereastra pentru depasirea crizei morale a societatii romanesti. Ii datoram aceasta celui care, indurand cumplite suferinte si umilinte nu si-a pierdut niciodata speranta. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", scrie intr-un comunicat de presa, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Insa, Ion Diaconescu va ramane cu siguranta in cartile de istorie. Viata sa a fost marcata de destinul generatiei sale, de destinul Partidului National Taranesc, partid pe care l-a auvut in suflet indiferent daca a fost la putere, in opozitie sau in ilega­litate. Din pacate a murit cu un mare of in suflet pentru ca partidul sau iubit nu mai este in Parlament si nu mai a atins pragul electoral. Ii era frica ca toata suferinetele traite de inaintasii sai in temnitele comuniste se vor irosi si partidul va disparea.

'Daca pot, iti mai dau si farama de sufletel pe care o mai am pentru a salva partidul si pentru a merge pe drumul dorit de inaintasi, pe drumul moralitatii, al cinstei, al corectitudinii, al dreptatii', i-a spus Ion Diaconescu, liderului taranist Victor Ciorbea, in urma cu cateva zile.

Ion Diaconescu s-a nascut la 25 august 1917, in comuna Botesti, judetul Arges, a fost inginer si om politic national-taranist, presedinte al PNT-CD, presedinte al CDR si presedinte al Camerei Deputatilor.

Nepot pe linie materna al lui Ion Mihalache, Diaconescu a intrat in PNT inca din 1936, in organizatia de tineret a partidului, unde a fost membru al Biroului Central (1944-1947).

Arestat la 1 decembrie 1947, prins in valul de arestari ale liderilor PNT, Diaconescu a fost detinut politic intre 1947 si 1964.

Dupa eliberarea din inchisoare, a lucrat ca inginer la intreprinderea Ascensorul Bucuresti, pana in 1980, continuand sa tina legatura cu fosti fruntasi taranisti, intre care se afla si Corneliu Coposu.

In zilele Revolutiei din decembrie 1989 a participat impreuna cu Corneliu Coposu la relansarea partidului pe care l-a avutin suflet in toata perioada comunista, semnand Apelul pentru intrarea PNT in legali­tate, pe 22 decembrie 1989. Dupa moartea lui Corneliu Coposu a preluat pre­se­dintia PNTCD. A fost presedinte al CDR intre1996 – 2000, dupa alegerea lui Emil Constantinescu in functia de presedinte al tarii.

De asemenea, Diaconescu a fost presedinte al Camerei Deputatilor intre 27 noiembrie 1996 – 15 decembrie 2000, intr-o perioada dificila, in care PNTCD a fost figura centrala intr-o coalitie de guvernare larga si eterogena. Partidul s-a erodat electoral foarte puternic in perioada de guvernare, caracterizata prin dispute acute si lungi in coalitia aflata la putere. La finele perioadei de guvernare, formatiunea nu a mai atins pragul electoral si a intrat intr-un con de umbra.

×
Subiecte în articol: pntcd ion diaconescu