x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit James Salter, mare nume al literaturii americane contemporane

A murit James Salter, mare nume al literaturii americane contemporane

20 Iun 2015   •   14:05
A murit James Salter, mare nume al literaturii americane contemporane

James Salter, mare nume al literaturii americane contemporane şi scriitor rar cu doar şase romane publicate în şaizeci ani, a murit vineri la vârsta de 90 de ani, s-a aflat sâmbătă din surse ale editurii sale franceze.

Scriitorul, care trăia la Bridghampton (statul New York), a murit în timpul unei "şedinţe de gimnastică", a declarat Olivier Cohen, proprietarul Editions de l'Olivier, relatează France Presse.

Născut la 10 iunie 1925 în New York, sub numele de James Horowitz, format la prestigioasa academie militară West Point, Salter a intrat în Pentagon după război. Detaşat în Franţa, el a început apoi să scrie şi s-a dedicat în totalitate acestei activităţi, demisionând din armată după publicarea primului său roman, 'The Hunters', în 1956, care a fost ecranizat doi ani mai târziu de Dick Powell.

În această carte puternic autobiografică, Salter, fost pilot al US Air Force, povesteşte viaţa de zi cu zi a piloţilor de vânătoare în timpul războiului din Coreea.

Ultimul său roman, "All That Is", publicat în 2013, evocă din nou amintirea războiului, dar şi căutarea iubirii perfecte, dezamăgirea, faima şi banalitatea acesteia. Apreciat la nivel mondial, acest roman a fost ales în septembrie 2014 drept cartea străină preferată a librăriilor franceze, scrie France Presse.

James Salter a fost distins pentru întreaga sa operă de Academia Americană de Arte şi Litere. 

Sursa Agerpres

×