x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit legal. Părinţii care au refuzat transfuzia de sânge pentru fiica lor, din considerente religioase, nu pot fi traşi la răspundere

A murit legal. Părinţii care au refuzat transfuzia de sânge pentru fiica lor, din considerente religioase, nu pot fi traşi la răspundere

de Dan Radu    |    03 Oct 2011   •   11:52
A murit legal. Părinţii care au refuzat transfuzia de sânge pentru fiica lor, din considerente religioase, nu pot fi traşi la răspundere

Alina Muresan, o tanara de 30 de ani din Miresu Mare, accidentata pe o trecere de pietoni, in Baia Mare, a murit dupa ce a petrecut patru zile in spital fara sa primeasca transfuzii de sange, pentru ca parintii ei, martori ai lui Iehova, au refuzat acest tratament.

Transfuziile de sange nu sunt agreate de martorii lui Iehova, acestia invocand versetul 14 din capitolul 17 al Leviticului: "Caci viata oricarui trup sta in sangele lui care este in el. De aceea am zis copiilor lui Israel: Sa nu mancati sangele niciunui trup; caci viata oricarui trup este sangele lui: oricine va manca din el va fi nimicit'.

Parintii victimei au fost de acord cu operatia la care a fost supusa tanara, insa nu si cu transfuzia de sange. Acestia au procurat o substanta care stimuleaza producerea sangelui in organism pe care medicii au folosit-o in timpul operatiei. Substanta, insa, produce efecte doar dupa 10 zile de la administrare. Tanara a murit la doua zile dupa interventie.

Nu este clar daca lipsa sangelui a cauzat moartea, sau daca Alina Muresan ar fi decedat oricum in urma traumatismului cerebral si a rupturii de splina provocate de accident. Medicii care au tratat-o spun ca tanara, care a venit in coma la spital, era anemica si avea tensiunea mica.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, medicii nu aveau dreptul de a trece peste dorinta parintilor pacientei.

"Orice persoana are drepturi asupra propriului corp. In legea privind drepturile pacientului se specifica clar ca fara acordul pacientului sau al apartinatorilor nu se pot acorda tratamente, daca acestea nu sunt dorite. Singura exceptie e cand pacientii sau apartinatorii nu-si pot da acordul, iar medicii se confrunta cu un pericol iminent", spune Vasile Astarastoaie.

In cazul pacientei din Miresu Mare, parintii semnasera pe propria raspundere ca nu doresc transfuzia de sange.

"Din punct de vedere etic, medicii nu puteau trece peste dorinta parintilor. Daca se inclaca acest drept se poate vorbi apoi de tratament impotriva vointei pacientului, lucru care contravine tuturor legilor in vigoare".

Cazul tinerei a intrat si in atentia deputatului PDL, Alin Popoviciu, care s-a aratat scandalizat de aceste "aberatii religioase" si a declarat ca va propune modificarea legii astfel incat tratamentul care poate salva viata sa nu poata fi refuzat din considerente religioase.

Popoviciu a spus ca va initia un proiect legislativ care sa prevada ca sectele care isi indeamna adeptii sa refuze tratamentul sa fie declarate ilegale.

Vasile Astarastoaie spune, insa, ca Popoviciu nu vrea decat sa-si faca reclama.

"E o lege care va fi anulata imediat. Contravine toate prevederile constitutionale si intra in conflict cu drepturile omului si toate reglementarile europene. Chiar m-am interesat daca domnul Popoviciu a initiat acest proiect de lege si am vazut ca nu a facut-o. Probabil ca vrea doar sa-si faca reclama. Oricum, legea ar primi aviz negativ", a mai spus Astarastoaie.

×