x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Naarghita, artista cu suflet indian

A murit Naarghita, artista cu suflet indian

27 Feb 2013   •   12:16
A murit Naarghita, artista cu suflet indian
Sursa foto: Jurnalul National

Cântăreaţa şi dansatoarea româncă Naarghita, cunoscută pentru piesele sale în limba indiană, a murit la vârsta de 74 de ani. Ea a fost găsită moartă marţi seara, în apartamentul său din Capitală. Trupul cântăreţei va fi depus miercuri la cimitirul Bellu.

Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în judeţul Vrancea. Iubitoare a muzicii şi a coregrafiilor din filmele indiene, Naarghita s-a specializat pe acest repertoriu şi a devenit cunoscută atât în România, cât şi în lume.

Naarghita, supranumită "Cenuşăreasa din Vrancea", a studiat la Palatul Pionerilor din Bucureşti (actualul Palat al Copiilor), apoi a intrat în baletul teatrului de revistă "Constantin Tănase", luând în paralel şi lecţii de canto.

După ce a urmărit pelicula indiană "Vagabondul", în regia lui Raj Kapoor, Naarghita a început să manifeste interes faţă de cultura indiană. Românca a învăţat toate cântecele de pe coloana sonoră a filmului, pe care l-a urmărit de 50 de ori, iar apoi s-a înregistrat pe un magnetofon cântând respectivele melodii, rostind cuvintele indiene după cum se aud.

Ulterior, Amarghioalei învaţă limba hindi prin corespondenţă şi începe să strângă melodii, filme şi veşminte tradiţionale indiene. Tot în această perioadă, cântăreaţa şi-a ales şi pseudonimul care a făcut-o celebră, Naarghita (care se scrie şi Narghita). Naarghita este un joc de cuvinte, însemnând în indiană atât "cântul spiritului etern", cât şi "cântecul tulpinii de lotus". Întrebată la un moment dat de unde vine pseudonimul său, Naarghita a răspuns cu umor: "Există Harghita, există Marghita (n.r. oraş în Bihor), m-am găndit să existe şi Narghita".

În anii `60-`70, o tânără din Pufeşti, judeţul Vrancea, cucerea România şi chiar întreaga lume. Se numea Maria Amarghioalei, dar a devenit o legendă sub numele de Naarghita. Cu voce de aur, dar şi cu mişcări ale corpului pe care orice indiancă adevărată le-ar fi invidiat, cântăreaţa a impresionat prin talentul ei desăvârşit.

În 1967, avea să fie remarcată de Indira Gandhi, pe atunci premier, într-o vizită oficială în România. Şi i-a propus, cu acordul lui Nicolae Ceauşescu, să meargă în India. Un vis care avea să devină realitate pentru timida moldoveancă. Însă în 1976, totul avea să se termine.

"Visez să ajung din nou in India, să-mi aduc cântece noi. N-am mai văzut India din 1976, când mi s-a spus că doamna Ceauşescu ar fi zis că nu mai pot pleca afară, nefiind măritată. Spunea că sunt o valoare şi nu trebuie să mi se dea posibilitatea de a mă pierde prin alte părţi. Să aduc bani in ţară, că teatrele sunt sărace. Să cânt şi geamparale, dacă e nevoie...", a declarat cântăreaţa în 2007, pentru ediţia de colecţie a Jurnalului Naţional.

În 1980, Naarghita dispărea din atenţia publicului. Nimeni nu ştia ce s-a întâmplat cu frumoasa interpretă de cântece indiene. Mulţi credeau că a fugit din ţară, alţii că a murit. Însă, tânăra avea nevoie de reculegere după moartea mamei ei. Aşa că nu a mai ţinut concerte. Tot în 2007, vedeta mărturisea că vrea să urce din nou pe scenă. Vocea nu a părăsit-o şi nici măcar mişcările corpului nu au trădat-o.

"Încerc să revin în viaţa publică cu emoţii. Sunt mult mai mari decât la debut. A apărut un public nou, au venit generaţii care nu mă cunosc, dar există încă atâţia oameni, unii chiar foarte tineri, care mi-au rămas fideli mie şi muzicii mele. Vreau să cânt din nou. Vocea e la fel de bună ca în urmă cu 20 de ani. Am făcut exerciţii în toată această lungă vreme", a completat Naarghita.

De-a lungul carierei, Naarghita a scos şapte albume, apărând pe multe alte compilaţii cu melodii indiene.



×