x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit politicianul cunoscut drept „primul baron al României“. Avea 73 de ani

A murit politicianul cunoscut drept „primul baron al României“. Avea 73 de ani

15 Apr 2018   •   18:05
A murit politicianul cunoscut drept „primul baron al României“. Avea 73 de ani

Nicolae Mischie s-a stins din viață duminică la Spitalul Elias din București. Avea 73 de ani.

Familia a anunțat că a murit în urma unei infecții severe. 

Nicolae Mischie a fost deputat PSD, președinte al Consiliului Județean Gorj și preșdinte PSD. A contribuit la înființarea Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu și a fost primul care a reușit să obțină titulatura de baron pentru autoritatea de care dădea dovadă în activitatea de conducere a județului Gorj. 

Mischie s-a născut pe 2 martie 1945 în satul Godinești din județul Gorj și a fost cel mai mic dintre cei 15 frați ai săi. El a avut doi copii, pe Alexandru, un medic foarte apreciat în Franța, și pe Ioana, regizoare de film.

Mischie a fost arestat în luna martie 2013, fiind condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită.

Fostul „baron” de Gorj Nicolae Mischie a fost pus în libertate în mai 2014, după un an şi două luni de închisoare pentru mită. Decizia de eliberare condiţionată a fost dictată de magistraţii Tribunalului Gorj.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, a declarat ani la rând că reprezintă unul dintre cele mai mari abuzuri judiciare din România. Nicolae Mischie s-a plâns că Înalta Curte l-a condamnat pe baza unor probe care au fost considerate insuficiente de instanțele inferioare, care îl achitaseră. CEDO i-a dat satisfacție și i-a acordat daune morale de 3.000 de euro.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a fost denunţat în anul 2004, la Direcţia Naţională Anticorupţie, de Clement Mocanu, un afacerist din Târgu-Jiu. În perioada 1999-2002, denunţătorul i-ar fi efectuat lui Mischie mai multe lucrări de renovare la trei imobile, valoarea serviciilor prestate de omul de afaceri fiind stabilită de anchetatori la 450.000 de lei.

Nicolae Mischie a mai fost anchetat penal în anul 2004, după ce a introdus în ţară o armă de vânătoare, fără să o declare la vamă.

×
Subiecte în articol: Nicolae Mischie