x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Acordarea cetăţeniei maghiare primilor solicitanţi, din 14 martie

Acordarea cetăţeniei maghiare primilor solicitanţi, din 14 martie

de Daniela Munteanu    |    17 Feb 2011   •   13:39

Potrivit vicepremierului ungar, Semjén Zsolt, acordarea cetăţeniei maghiare primilor solicitanţi precum şi depunerea jurământului va începe în data de 14 martie.

Viceprim-ministrul a subliniat că în birourile pentru depunerea actelor privind dubla cetăţenie sunt preluate zilnic aproximativ 800 de cereri, iar din cele aproape 30.000 de solicitări depuse de la data de 3 ianuarie a.c. au fost prelucrate până în prezent circa 4000. „În 14 martie va începe acordarea cetăţeniei şi depunerea jurământului”, a declarat vicepremierul ungar, citat de MTI.

Semjén a subliniat că legea cetăţeniei nu este discriminatorie, deoarece nu conţine nici o locuţiune etnică, fiind în conformitate cu practicile ţărilor UE. El a mai adăugat că legislaţia a fost modelată după legea cetăţeniei române şi dacă România poate acorda 10.000 de paşapoarte pe lună pentru cetăţenii din Moldova şi pentru românii care trăiesc în lume, atunci nimeni nu poate comenta dacă Ungaria procedează la fel în ceea ce priveşte pe maghiarii de dincolo de graniţe.

Acesta a apreciat că acordarea procedurii simplificate de naturalizare nu cauzează relaţii tensionate cu ţările vecine, cu atât mai puţin cu România. „Din cauza acordării naturalizării simplificate nu numai că nu există o relaţie tensionată cu ţările din jurul nostru, dar niciodată nu au fost relaţiile atât de bune”, a spus Semjén Zsolt, adăugând că „procedura se desfăşoară fără nici o problemă în România”.

Semjén a argumentat că partea naţiunii maghiare de dincolo de graniţe este expus în mod intensificat asimilării, situaţia fiind mai rea decât pare şi că procesul de asimilare poate fi stopat doar prin acordarea cetăţeniei cu drepturi depline. „Naţiunea maghiară este o naţiune cu drepturi publice începând de la Sfântul Ştefan iar drepturile publice au întrecut întotdeauna graniţele etnice”, a conchis viceprem-ministrul Ungariei.

×