x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ADIO BIROCRAŢIE pentru cetăţenii care locuiesc în UE

ADIO BIROCRAŢIE pentru cetăţenii care locuiesc în UE

22 Feb 2019   •   17:40
ADIO BIROCRAŢIE pentru cetăţenii care locuiesc în UE

Cetăţenii care locuiesc în afara țării lor de origine, dar în spaţiul Uniuni Europene vor avea mai puţină bătaie de cap în ceea ce priveşte autentificarea documentelor oficiale, precum certificate de naștere, căsătorie sau deces.

Se reduc costurile şi formalităţile pentru documentele oficiale

Eliminarea birocraţiei prin reducerea costurilor și a formalităților pentru obţinerea documentelor oficiale face subiectul unei noi norme europene, care a intrat în vigoare la data de 16 februarie 2019.

În prezent, aproximativ 17 milioane de cetățeni ai UE, care se mută sau locuiesc în altă țară din UE trebuie să obțină o ștampilă pentru a demonstra că documentele lor oficiale (cum ar fi, certificate de naștere, căsătorie sau deces) sunt autentice.

În temeiul noului regulament, această ștampilă și procedurile birocratice legate de obținerea sa nu vor mai fi necesare atunci când se prezintă autorităților dintr-o țară a UE documente oficiale emise într-un alt stat membru.

În temeiul noilor norme, în multe cazuri, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să furnizeze o traducere legalizată/oficială a documentului lor oficial. În același timp, regulamentul prevede garanții solide pentru prevenirea fraudei.

„Avem vești foarte bune pentru cetățenii care locuiesc sau doresc să se mute în altă țară din UE”, a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen. „Începând de mâine, nu se vor mai aplica proceduri birocratice costisitoare și lungi pentru cetățenii care trebuie să prezinte un document oficial în vederea căsătoriei sau a începerii unei activități profesionale în țara în care locuiesc. Noile norme vor facilita viața de zi cu zi a cetățenilor care locuiesc și muncesc într-o altă țară din UE, diminuând, totodată, costul vieții.”

Noile norme pun capăt mai multor proceduri birocratice:

...............

Citește mai mult despre procedurile birocratice în UE

Sursa foto: Pixabay

×