x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Ursu: "Când spui Vîntu, Voiculescu, moguli, spui ceva rău"

Adrian Ursu: "Când spui Vîntu, Voiculescu, moguli, spui ceva rău"

de Anca Nicoleanu    |    15 Feb 2011   •   21:03
Adrian Ursu: "Când spui Vîntu, Voiculescu, moguli, spui ceva rău"
152171-untitled-1.jpgAdrian Ursu consideră că Sebastian Ghiţă vrea să se repoziţioneze în piaţă şi că scoaterea de pe post a emisiunii "Ora de foc" este o operaţiune primitivă de manipulare.

Jurnalul Naţional: Ţi s-au dat explicaţiile pentru ce s-a întâmplat aseară?
Adrian Ursu: Explicaţiile ni s-au dat ieri şi ele ţineau de o incompatibilitate până la capăt, pe care omul are dreptul să şi-o manifeste dacă doreşte să şi-o manifeste. Ce n-a reuşit să explice Sebastian Ghiţă, în primul rând celor din redacţie, nu neapărat nouă, este de ce schimbarea de grilă se produce marţi, pe la ora 13. Asta nu cred că a reuşit să explice cineva deocamdată, dar probabil că exista un plan mai vechi care abia acum s-a materializat.

Asta-i motivul oficial. Dar cel neoficial?
Neoficial este ceea ce s-a transmis, văd, pe diverse surse media electronice şi în presă scrisă...

Că sunteţi oamenii lui Vîntu"?
Da.

Există un război acum la Realitatea între Ghiţă şi Vîntu?
Nu cred că există un război, cred că este o dorinţă a lui Ghiţă de a se repoziţiona în piaţă. Să nu uităm că are şi alte tipuri de bussines, cea de presă fiind doar una pe care o manageriază, nefiind a lui, şi atunci poate că ele sunt într-un fel sau altul interconectate. Probabil are nevoie de vreo repoziţionare de vreun fel.

Eşti ziaristul lui Vântu?
Nu pot fi ziaristul lui Vîntu mai mult sau mai puţin decât cei care lucrează în instituţia al cărei acţionar este Vîntu. Faptul că mă ştiu cu Sorin Ovidiu Vîntu sau că am vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu în diverse ocazii, de la cele de natură profesională, până la cele strict personale, nu înseamnă că sunt omul lui Vîntu. Ar însemna să fiu omul multor altor personaje cu care am interacţionat de-a lungul vieţii şi carierei mele, cu unii chiar simultan. Dar e o acuzaţie care dă bine în clipa de faţă, pentru că, na, continuă războiul antimoguli şi atunci e bine să plasezi în tabăra mogulilor pe orice personaj care la un moment dat doreşti să fie expus în acest fel. Repet, e extrem de facilă metoda, nu-ţi trebuie prea multă inteligenţă, nici imaginaţie ca să recurgi la o astfel de metodă primitivă, prin care expui pe cineva plasându-l într-o tabără care e oricum apriori damnată, de la şeful statului până la orice alt personaj politic mai nou sau mai vechi. Când spui Vîntu, Voiculescu, moguli, spui ceva rău, rău, rău, să ne ferim de ea, urât, urât, miroase urat. Şi atunci, plasând acolo lipeşti aceeaşi etichetă. Asta dovedeşte lipsa de imaginaţie a celor care fac astfel de operaţiuni de manipulare ce puteau fi mai inteligente. În rest, probabil că sunt nişte planuri care se vor devoala în săptămânile şi lunile următoare şi care poate vor da răspunsuri la semnele de întrebare de acum.

Tu urma să fii viitorul director editorial al postului.
Asta a fost o altă informaţie care a circulat denaturată, eu am fost numit director editorial al postului în momentul în care am plecat de la Cotidianul. Dar nu am apucat să-mi exercit atribuţiile unui astfel de post din motive legate de prestaţia pentru emisiunea zilnică care nu-mi permitea să mă ocup de aşa ceva. Iar la începutul săptămânii trecute, când s-a produs schimbarea cu Cătălin Popa, mi s-a propus de către Ghiţă şi de către acţionarul majoritar (n.n. Sorin Ovidiu Vîntu) împreună să preiau această funcţie eu am refuzat această ofertă. Am refuzat să mă ocup de ceea ce ar trebui să se ocupe un director editorial din motive profesionale şi personale pe care le-am expus şi unuia, şi altuia. În primul rând pentru că nu mă simţeam suficient calificat pentru zona asta de competenţă profesională, făcând presă de 19 ani, dar majoritar presă scrisă nu mi se pare că sunt suficient de competent pentru a conduce o televiziune, şi doi la mână, având încă de făcut lucruri pe slotul acela orar pe care trebuia să performez zilnic, mi s-a părut neprofitabil să abandonez una şi să mă ocup pe cealaltă sau să le fac prost de amândouă.

Care va fi viitorul tău la Realitatea? Vrei să rămâi la Realitatea? Ai deja alte oferte?
Deocamdată o să am eventual o altă discuţie cu managementul Realitatea să vedem ce o să se întâmple de acum încolo, deocamdată ni s-a comunicat că nu mai evoluăm pe sticlă, ceea ce sigur că nu era vreo dorinţă acerbă a vreunuia dintre noi şi în măsura în care se socoteşte că mai e util sau nu să prestăm ceva în acea instituţie şi în măsura în care şi nouă ni se va părea convenabil să mai lucrăm cu cei care au luat decizia respectivă, poate o vom face, dar deocamdată eu cel puţin nu am luat o decizie în privinţa asta fiindcă am fost extrem de mâhnit de felul în care s-a luat decizia, în mare viteză. Sunt un personaj suficient de disciplinat şi aş înţelege orice argument, şi dacă el este raţional şi prezentat în termenii fireşti ai unei relaţii contractuale.

S-a stabilit deja când va avea loc această discuţie?
Nu. Asta depinde şi de felul cum voi reuşi eu să decriptez motivele care au dus la această decizie. Fiindcă este esenţial să înţeleg eu în primul rând ce a determinat-o fiindcă altfel explicaţiile n-au fost suficiente sau poate, mă rog, capacitatea mea de înţelegere este mai redusă şi nu se ridică la nivelul acela.

Intenţionezi să ai o discuţie cu Vîntu, să-l întrebi ce se întâmplă la Realitatea?
Deocamdată este destul de clar că Sorin Ovidiu Vîntu a delegat  atribuţiile manageriale domnului Sebastian Ghiţă care este singurul îndrituit să taie şi să spânzure în Realitatea, să orienteze politica editorială cum doreşte şi să facă orice schimbare consideră utilă pentru bussines-ul pe care l-a primit în arendă.

×
Subiecte în articol: mass-media adrian ursu