x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alertă în Europa. Milioane de ouă retrase de pe rafturi

Alertă în Europa. Milioane de ouă retrase de pe rafturi

04 Aug 2017   •   18:30
Alertă în Europa. Milioane de ouă retrase de pe rafturi
Sursa foto: sergeyryzhov/Getty Images/iStockphoto

Milioane de ouă au fost retrase din magazinele mai multor ţări europene după ce în acestea au fost descoperite niveluri mari ale insecticidului foarte toxic fipronil. Germania, Olanda şi Belgia sunt ţările afectate, existând deja o anchetă penală în curs, aici, pentru stabilirea vinovaţilor. În momentul de faţă, aproximativ 180 de ferme au fost închise provizoriu în Olanda. Un mlion de ouă au fost oprite la graniţa cu Germania doar săptămâna aceasta.

 

Testele efectuate asupra fecalelor, sângelui şi ouălor de găină au arătat niveluri mari de fipronil, un insecticid folosite frecvent de veterinari pentru combaterea puricilor, păduchilor şi a căpuşelor, dar interzis în cazul animalelor a căror carne sau produse sunt consumate de oameni. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) substanţa este foarte toxică şi poate afecta ficatul, tiroida şi rinichii dacă este consumată în cantităţi mari pentru o perioadă prelungită de timp. Aparent furnizorul substanţei care a ajuns în ouă ar fi o companie belgiană, investigată în prezent de procurori. Bănuiala este că producătorul belgian a adăugat substanţa interzisă într-un insecticid mai slab pentru ca insecticidul să fie mai eficient în eliminarea paraziţilor care afectează păsăretul. Potrivit presei olandeze, compania belgiană ar fi livrat substanţa şi în ţări precum Franţa, Marea Britanie sau Polonia, însă aceste acuzaţii nu au fost confirmate oficial. Potrivit publicaţiei olandeze De Volkskrant, amestecul de insecticide care conţine şi fipronil ar fi fost utilizat de fermierii olandezi timp de un an de zile. Agenţia olandeză pentru siguranţa alimentară, NVWA, nu a putut preciza dacă în această perioadă produsele avicole de la fermele în prezent închise au fost vândute în magazine. "Nu avem cum să verificăm, deoarece acele ouă au fost de mult mâncate", a declarat un purtător de cuvânt. NVWA a avertizat consumatorii olandezi, însă, că anumite mostre din ouăle verificate aveau niveluri de fipronil atât de ridicate încât consumul lor "ar însemna un risc însemnat pentru sănătatea publică". Pe lângă cele 180 de ferme deja închise, autoritatea olandeză a recomandat ca ouăle din alte 27 de ferme din ţară să nu fie consumate de copii. Ancheta este în desfăşurare în Olanda, numeroase alte teste fiind programate în perioada următoare. “Suntem încă în faza de estimare a numărului de ferme care ar putea fi afectate, urmând ca 600 de alte loturi de ouă să fie testate", a declarat un purtător de cuvânt al NWVA.

 

Olanda are peste 1.000 de ferme avicole care produc aproximativ 11 miliarde de ouă pe an. Dintre acestea, peste o jumătate sunt destinate exportului către ţările europene apropiate. Cel mai mare importator de ouă olandeze este Germania

Potrivit OMS, insecticidele din gama fipronil pot fi cancerigene în cazul oamenilor

×