x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandru Rafila spune că nu este exclusă posibilitatea ca România să ajungă la 25.000 de cazuri de COVID-19 pe zi până în luna decembrie

Alexandru Rafila spune că nu este exclusă posibilitatea ca România să ajungă la 25.000 de cazuri de COVID-19 pe zi până în luna decembrie

05 Noi 2020   •   15:01
Alexandru Rafila spune că nu este exclusă posibilitatea ca România să ajungă la 25.000 de cazuri de COVID-19 pe zi până în luna decembrie

Medicul Alexandru Rafila a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD, că nu exclude posibilitatea ca România să ajungă la 25.000 de cazuri pe zi de COVID-19 până în luna decembrie.

Întrebat dacă până în luna decembrie este posibil ca România să depășească 25.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, Rafila, care e candidat la parlamentare, a răspuns: „Da, este o variantă posibilă. Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă dați seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta și mă refer la media cazurilor, nu la o zi anume. Inițial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta și atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situație.”

Pe de altă parte, medicul Rafila a precizat că problema „majoră” nu este numărul de cazuri, ci este legată de numărul pacienților care au nevoie de Terapie Intensivă.

„Aceste două elemente dacă sunt nerezolvate - şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit -, atunci aceşti pacienţii cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea. Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. Noi deja suntem ca şi nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla", a explicat Rafila.

La nivel national, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 9.714 cazuri de infectare cu COVID-19 și 121 de decese. La Terapie Intensivă sunt internați 1.014 de pacienți, a informat, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

 

×
Subiecte în articol: coronavirus Covid-19 alexandru rafila