x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu: Nivelul anticorpilor COVID scade rapid după infectare, astfel că imunitatea de grup este imposibilă

Studiu: Nivelul anticorpilor COVID scade rapid după infectare, astfel că imunitatea de grup este imposibilă

27 Oct 2020   •   12:14
Studiu: Nivelul anticorpilor COVID scade rapid după infectare, astfel că imunitatea de grup este imposibilă

Un studiu britanic arată că numărul persoanelor care au anticorpi Covid-19 a scăzut semnificativ în cursul verii, ceea ce sugerează că vindecarea de coronavirus s-ar putea să nu ofere imunitate pe termen lung, conform publicaţiei The Wall Street Journal.

 

Studiul a fost efectuat de Colegiul Imperial Londra şi de Institutul de sondaje Ipsos Mori, cu finanţarea Guvernului Marii Britanii, pe un eşantion de 365.000 de adulţi din Anglia. Conform rezultatelor, proporţia persoanelor care au anticorpi Covid-19 a scăzut cu 26,5% în perioada 20 iunie-28 septembrie. Vârful infectărilor cu SARS-CoV-2 fusese atins cu 12 săptămâni înainte de 20 iunie.

Rezultatele sugerează şi că persoanele infectate care nu au avut simptome vizibile sunt predispuse la pierderea anticorpilor detectabili înaintea celor care au manifestat simptome. Rezultatele studiului nu au fost analizate încă de alţi experţi, scrie Mediafax

Medicii nu ştiu încă dacă anticorpii conferă vreo imunitate împotriva reinfectării cu noul coronavirus. Dar chiar dacă apare imunitate, acest studiu sugerează, dacă rezultatele vor fi confirmate, că perspectiva atingerii imunităţii comunitare va fi dificilă.

Imunitatea comunitară se produce atunci când suficiente persoane dintr-o populaţie dezvoltă o reacţie imună, fie prin infectarea anterioară, fie prin vaccinare, astfel încât virusul să nu se mai răspândească rapid, iar cei care nu sunt imuni să fie protejaţi.

Conform studiului, persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani pierd anticorpii într-un ritm mai lent decât cei de peste 75 de ani. Cel mai mic declin al anticorpilor, de 14,9%, a fost înregistrat în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 24 de ani, iar cel mai accentuat, 29%, în rândul celor peste 75 de ani.

Studiul reflectă rezultatele unor cercetări anterioare la o scară mai redusă, sugerând că anticorpii coronavirusului scad la 6-12 luni de la infectare, la fel ca în cazul altor boli sezoniere generate de coronavirus, cum ar fi simpla răceală. Studiul nu indică dacă alte tipuri de răspunsuri imune, cum ar fi cele produse de aşa-numitele celule T, ar contribui la protejarea de reinfectare.

Studiul arată că 6% din locuitorii Angliei aveau anticorpi pe 20 iunie, faţă de 4,4% pe 28 septembrie.

Autorii admit că studiul are limitări. "Au fost incluse eşantioane aleatorii ale populaţiei care nu se suprapun, dar este posibil ca persoanele care au fost expuse la virus să aibă şanse mici de participare de-a lungul timpului, ceea ce poate a contribuit la aparenta diminuare a anticorpilor în rândul populaţiei", explică autorii studiului.

 

×
Subiecte în articol: studiu coronavirus anticorpi